Цветана Пиронкова постигна един от най-големите успехи за българския тенис и се класира за полуфинала на “Уимбълдън” след победа над петкратната победителка Винъс Уилямс с 6:2, 6:3. Така Цвети стана втората българка, която остава сред последните 4 на турнир от “Големия Шлем” и първата в “Олд Ингланд Клуб”.

Пловдивчанката взе първия сет с убедителна игра. Тя избра да сервира първа и спечели подаването си за 1:0, като вкара и ас. Уилямс отвърна с лесно спечелен гейм. Нашето момиче също взе подаването си без проблем, но Винъс изравни 2:2 с гейм на нула. Цвети направи страхотен пети гейм, като губеше с 15:40, но го взе. След това стигна и до пробив като американката водеше с 40:15 и изпусна геймбол. В седмия гейм българката поведе с 5:2, след което проби за втори път и поведе с 6:2 след 37 минути игра.    

Вторият сет започна с лесен гейм за българката. След това Цвети изпусна пробив и Винъс изравни, след което взе подаването на нашето момиче. В този момент Пиронкова показа здрави нерви и върна пробива, след което взе подаването си с лекота и поведе в сета с 3:2. Шестият гейм бе драматичен като изнервената американка направи двойна грешка, но се бори здраво и спечели първата точка за пробив на Цвети. Тя обаче не успя при втората и българката поведе с 4:2. Седмият гейм мина под диктовката на Пиронкова, която поведе с 40:30 и мрежата й помогна, за да поведе с 5:2. При подаване на Уилямс Цветана пропусна два мачбола. Винъс също пропусна геймбол, но успя при втория – 5:3. Пиронкова обаче спечели подаването си безапелационно, а по този начин и мача с 6:2, 6:3 за 1 час и 25 минути.

Статистиката от двубоя е категорична в полза на пловдивчанката. Тя води по процент вкаран първи сервис 60 на 57. Двете имат по 3 аса, но 1 двойна грешка за нашето момиче срещу 5 на американката. Цветана направи 6 непредизвикани грешки срещу 29 на по-голямата сестра Уилямс, като спечели 64 точки и даде на съперничката си 51.

За успеха си тя взима 900 точки за ранглистата и със сигурност след края на турнира ще има най-доброто класиране в кариерата си, като ще бъде сред първите 40. В първите четири кръга Цветана отстрани три рускини – Ана Лапушченкова (6:0, 7:6), Вера Душевина (6:3, 6:4) и Реджина Куликова (6:4, 2:0 и отказване), както и 11-ата в схемата Марион Бартоли от Франция (6:4, 6:4).

В турнира до момента 22-годишната ни състезателка не е загубила сет. Следващата й съперничка е поставената под номер 21 Вера Звонарьова (Русия), а полуфиналният сблъсък е в четвъртък.

Досега само една българка е играла полуфинал на турнир от “Големия Шлем”. Мануела Малеева го прави два пъти на “USOpen” през 1992 и 1993, но губи и двата мача. В първия случай тя падна с 2:6, 1:6 от Аранча Санчес Викарио, а във втория загуби от бъдещата шампионка Щефи Граф с 6:4, 1:6, 0:6./БЛИЦ