Цветана Пиронкова постигна най-значимия успех в кариерата си и се класира за четвъртфиналите на “Уимбълдън”. Тя победи силната французойка Марион Бартоли с 6:4, 6:4. Това е най-големият успех на 22-годишната пловдивчанка, която не бе минавала втория кръг на турнир от “Големия Шлем”, а сега остана сред последните 8. Цветана е едва третата ни сънародничка, която стигна тази фаза на “Уимбълдън”. Преди нея са го правили само сестрите Мануела и Катерина Малееви.

Първият сет започна неприятно за българката. 26-годишната Бартоли поведе с 3:0 гейма след пробив. Цвети си взе следващото подаване и бързо върна пробива, след което го затвърди – 3:3. Двете взеха следващите си подавания и Пиронкова стигна до нов пробив. Тя измъкна трудно гейма, като позволи на съперничката си да спаси две точки за пробив, като успя чак при третата. Нашето момиче си взе подаването и след точно 60 минути поведе с 1:0 сета – 6:4.

Във втория тя започна добре и печелеше с чудесна игра повечето точки на съперничката си. С пробив поведе с 2:1, а при 3:1 пропусна да направи втори. Пиронкова поведе с 4:2, но Бартоли взе гейма си и върна пробива за 4:4. В този момент българката показа здрави нерви и проби подаването на съперничката си, взе своето и спечели мача за час и 55 минути. 

Цветана не е дала сет на съперничките си досега, като в първите три кръга отстрани три рускини – Ана Лапушченкова (6:0, 7:6), Вера Душевина (6:3, 6:4) и Реджина Куликова (6:4, 2:0 и отказване). С достигането до четвъртфинала тя взима 500 точки за ранглистата, с които ще се върне в първите 50. 

Следващата й съперничка е петкратната победителка Винъс Уилямс, която отстрани Ярмила Грот с 6:4, 7:6. Винъс и Цвети имат по една разменена победа. През 2005 година в Истанбул, когато българката дебютира в турнир на Женската тенис асоциация, Уилямс я спира на полуфиналите с 6:1, 6:3. На следващата година Пиронкова побеждава именитата си съперничка с 2:6, 6:0, 9:7 в първия кръг на Откритото първенство на Австралия.

Пиронкова стана петата българка, която ще играе четвъртфинал на турнир от “Големия Шлем”. Мануела и Катерина Малееви имат четвъртфинали и на четирите най-силни турнира, Маги на US Open, a Сесил Каратанчева на “Ролан Гарос”./БЛИЦ