На 3 юли от 17:00 часа Аржентина се сблъсква с Германия на 1/4-финалите на световното първенство в ЮАР. Звездната селекция на Марадона надигра и логично победи Мексико с 3:1. Двубоят се игра пред почти 85 000 зрители на стадион "Сокър Сити" в Йоханесбург.

С две попадение за "гаучосите" се отчете развихрилият се Карлос Тевес. Първото попадение на нападателя бе от очевидна засада, което предизвика недоволството на "ацтеките". Реферът от Италия Роберто Розети обаче бе категоричен и зачете гола. Това бе поредният съдийски гаф на Мондиала, след като часове преди този мач, не бе признат редовен гол на Франк Лампард при загубата на Англия с 1:4 от Германия. Мексиканците бяха наказани и от Гонсало Игуаин, който събра 4 гола на сметката си от началото на Мондиала и вече е лидер при голмайсторите. Почетното попадение за Мексико реализира новото попълнение на Манчестър Юнайтед Хавиер Ернандес.

През първото полувреме паднаха две попадения като срещата започна вихрено. В 7-ата минута Меси получи топката от Тевес и шутира, но в тялото на защитник на Мексико. В ответната атака "ацтеките" бяха близо до откриване на резултата. Карлос Салсидо нанесе силен изстрел от около 25 метра, който се отби в напречната греда на вратата на Аржентина. Секунди по-късно Андрес Гуардадо би от границата на наказателното поле, топката премина на сантиметри покрай дясната греда. В 12-ата минута Меси опита да прехвърли Оскар Перес, вратарят на Мексико обаче внимаваше и улови кълбото пред голлинията. След контраатака в 14-ата минута Хавиер Ернандес се озова на стрелкова позиция, но би в аут.

В 25-ата минута Марадона и избраниците му ликуваха. Карлос Тевес вкара гол, който не трябваше да бъде зачитан. Меси напредна, изведе отлично нападателя между двама бранители в наказателното поле, Перес излезе и го изпревари, избивайки топката от краката му, тя отново се озова в Меси, който с прехвърлящ удар я насочи в опразнената врата. Намиращият се в очевидна засада Тевес обаче я засече с глава, пращайки я в мрежата. Мексиканците бурно оспорваха и настояваха за отмяна на попадението, но съдията Роберто Росети бе категоричен - 1:0 за Аржентина. Реферът от Италия дори проведе кратка консултация с единия от асистентите си, но не промени решението си и посочи центъра. Телевизионните повторения потвърдиха, че Тевес е бил в засада. В 33-ата минута Меси и съотборниците му удвоиха преднината си. Защитникът на Мексико Рикардо Осорио извърши груба грешка, подарявайки топката на Гонсало Игуаин, нападателят финтира вратаря Оскар Перес и вкара в опразнената врата - 2:0. Така играчът на Реал (Мадрид) събра 4 попадения от началото на Мондиала в ЮАР и излезе на върха в голмайсторската листа.

Нервите на мексиканците не издържаха и с последния съдийски сигнал за първото полувреме те се втурнаха към скамейката на Аржентина. До по-сериозни инциденти обаче не се стигна и двата отбора се оттеглиха в съблекалните.  

В началото на втората част мексиканците опитаха колкото се може по-скоро да стигнат до гол. Селекционерът Хавиер Агире пусна в игра Пабло Барера на мястото на Адолфо Баутиста. В 50-ата минута резервата центрира отляво, но топката бе силна и прехвърли Джовани дос Сантос и Хавиер Ернандес пред голлинията, след което излезе в аут. Три минути по-късно Тевес сложи точка на спора. Игралият много силно в този мач нападател вкара второто си попадение. Тевес се освободи от играч на Мексико и от около 25 метра отправи свиреп шут, пращайки топката в горния ляв ъгъл на вратата на Мексико - 3:0.

В оставащите минути до края на мача "ацтеките" успяха да стигнат само до почетно попадение. Вкара го Хавиер Ернандес в 71-ата минута. Новият съотборник на Димитър Бербатов в Манчестър Юнайтед се освободи от Мартин Демикелис и със силен изстрел от малък ъгъл прати топката под гредата.

На 3 юли Аржентина и Германия за трети път ще се срещнат в мач от световно първенство. През 1986 година "гаучосите" побеждават с 3:2 след продължения и Диего Марадона вдига най-ценния трофей в кариерата си. Четири години след това Бундестима се реваншират, печелейки с 1:0 на финала срещу германците. /БЛИЦ

Срещата по минути - ТУК

Програмата на елиминационната фаза - ТУК

Очаквайте подробности

АРЖЕНТИНА - МЕКСИКО 3:1
1:0 Карлос Тевес (25), 2:0 Гонсало Игуаин (33), 3:0 Карлос Тевес (52), 3:1 Хавиер Ернандес (71)

argentina_flag.jpg
АРЖЕНТИНА: 22.Серхио Ромеро, 4.Николас Бурдисо, 2.Мартин Демикелис, 6.Габриел Хайнце, 15.Никола Отаменди, 14.Хавиер Масчерано, 7.Анхел ди Мария (79-17.Йонас Гутиерес), 20.Макси Родригес (87-23.Хавиер Пасторе), 10.Лионел Меси, 11.Карлос Тевес (69-8.Хуан Себастиан Верон), 11.Гонсало Игуаин

Mexican_Flag.jpg
МЕКСИКО: 1.Оскар Перес, 5.Рикардо Осорио, 2.Франсиско Родригес, 3.Карлос Салсидо, 16.Ефрен Хуарес, 4.Рафаел Маркес, 6.Херардо Торадо, 18.Андрес Гуардадо (61-9.Гийермо Франко), 17.Джовани дос Сантос,  21.Адолфо Баутиста (46-7.Пабло Барера), 14.Хавиер Ернандес

Йоханесбург, "Сокър Сити" - 84 377 зрители
Съдия: Роберто Розети (Италия)
Жълт картон: Рафаел Маркес (Мексико)

Аржентина Витрина на мача Мексико
11 Удари към вратата 16
5 Неточни удари 10
6 Точни удари 6
11 Извършени нарушения 26
1 Засади 2
2 Корнери 5
0 Жълти картони 1
0 Червени картони 0
52% Притежание на топката 48%