Германия се класира за четвъртфиналите на Мондиал 2010 след убедителна, но и скандална победа с 4:1 над Англия. Два гола за немците реализира Томас Мюлер, а съдиите допуснаха грандиозен гаф като не зачетоха попадение на Франк Лампард, при което топката тупна на метър зад голлинията.
 
“Маншафтът” откри с гол на Мирослав Клозе в 20-ата минута. Нападателят на Байерн се пребори с Матю Ъпсън за дълъг пас и с шпагат с десния крак прокара топката под плонжа на Джеймс. Това е гол № 50 за Клозе за националния отбор на Германия. Така той излезе на трето място в ранглистата на националния отбор, като пред него са само Йоахим Щрайх (55 гола за ГДР) и Герд Мюлер (68 гола за ФРГ). С това попадение Клозе вече има 12 гола на световни първенства и се изравни с Пеле на четвъртото място в класацията. Преди тях са само Жюст Фонтен (13), Герд Мюлер (14) и Роналдо (15).
 
Само 12 минути по-късно немците удвоиха аванса си. Лукас Подолски прониза Джеймс от малък ъгъл, след като овладя центриране на Мюлер. Попадението на Принц Полди бе неговия 40-и гол за националния отбор. Последва бърз отговор на “трите лъва” и Матю Ъпсън намали само пет минути по-късно. Бранителят на Уест Хям изпревари Мануел Нойер при центриране отдясно на Джерард и се разписа с глава.
 
Още в следващата минута се случи най-скандалната ситуация в мача, при която англичаните трябваше да стигнат до изравнително попадение. Далечен удар на Франк Лампард се отби в напречната греда и тупна зад голлинията, върна се към гредата и след това падна пред вратата, където бе уловена от Нойер. Лампард вдигна тържествуващо ръце, но съдиите не зачетоха попадението. Това стана в половината, където асистент рефер бе Маурисио Еспиноса, който преди това спря с несъществуващи засади две английски атаки.
 
В началото на второто полувреме англичаните опитаха да стигнат до бърз изравнителен гол, но това ставаше предимно с далечни удари. В 52-ата минута Лампард отново нямаше шанс и удари напречната греда. “Трите лъва” опитваха да стигнат до гол, но Германците показаха убийствена игра при контраатака. В рамките на три минути (67 и 70 минути) Томас Мюлер на два пъти прониза Дейвид Джеймс при бързи атаки на немците. Девет минути преди края Джерард се оказа на чиста позиция след прекрасна атака през центъра на германската защита, но ударът му бе избит в корнер от разтегналия се Нойер.
 
С най-убедителната си победа над Англия Германия се класира на 1/4-финалите на Мондиал 2010, където ще има за съперник Аржентина или Мексико. В мача срещу Англия се спази традицията, че Бундестимът не губи мачовете си, в които Мирослав Клозе бележи гол. Двубоят в Блумфонтейн бе вторият случай в историята на световните първенства, когато “трите лъва” губят с 1:2 на почивката. Първият случай е на Мондиал`54, когато англичаните допускат поражение с 2:4 от Уругвай четвъртфинала. Сега отново допуснаха четири гола във вратата си. Англичаните спазиха и традицията да не печелят мачовете си срещу бивши световни шампиони в елиминациите, когато не са домакини на планетарния шампионат. Това се случи срещу Бразилия (1962), ФРГ (1970), Аржентина (1986), Бразилия (2002) и сега Германия./БЛИЦ
 
Най-интересното от мача по минутиТУК
 
Програмата на елиминационната фаза - ТУК

ГЕРМАНИЯ - АНГЛИЯ 4:1
1:0 Мирослав Клозе (20), 2:0 Лукас Подолски (32), 2:1 Матю Ъпсън (37), 3:1 Томас Мюлер (67), 4:1 Томас Мюлер (70)

german_flag.jpgГЕРМАНИЯ: 1.Мануел Нойер, 16.Филип Лам, 3.Арне Фридрих, 17.Пер Мертезакер, 20.Джером Боатенг, 8.Месут Йозил (83-9.Щефан Кислинг), 7.Бастиан Швайнщайгер. 6.Сами Хедира, 13.Томас Мюлер (72-15.Пьотър Троховски), 10.Лукас Подолски, 11.Мирослав Клозе (72-23.Марио Гомес)


england.jpegАНГЛИЯ: 1.Дейвид Джеймс, 2.Глен Джонсън (87-17.Шон Райт-Филипс), 6.Джон Тери, 3.Ашли Коул, 4.Стивън Джерард, 14.Гарет Бари, 15.Матю Ъпсън, 8.Франк Лампард, 16.Джеймс Милнър (64-11.Джо Коул), 10.Уейн Рууни, 19.Джърмейн Дефоу (71-21.Емил Хески)


Блумфонтейн, "Фрий Стейт" - 40 510 зрители
Съдии: Хорхе Ларионда, Пабло Фандино, Маурисио Еспиноса (Уругвай)
Жълти картони: Арне Фридрих (Германия); Глен Джонсън (Англия)

Германия Витрина на мача Англия
17 Удари към вратата 19
10 Неточни удари 10
7 Точни удари 9
7 Извършени нарушения 6
4 Засади 2
4 Корнери 6
1 Жълти картони 1
0 Червени картони 0
49% Притежание на топката 51%