Гана се класира за първи път в историята си на четвъртфинал на световно първенство, след като се наложи над САЩ с 2:1 след продължения. “Черните звезди” станаха едва третият африкански тим, който ще играе в последната осмица на планетарен шампионат след Камерун (1990) и Сенегал (2002).
 
Любопитното е, че и в двата предишни случая тимовете от Черния континент преминават осминафиналите след победа с 2:1, извоювана в допълнителното време. Преди 20 години Камерун отстранява Колумбия след продължения, а през 2002 г. Сенегал елиминира Швеция със златен гол.
 
Гана получи ранен аванс в мача, след като Кевин Принс Боатенг се разписа още в петата минута. Бившият младежки национал на Германия отбеляза след самостоятелен пробив от центъра и последвал удар с левия крак от границата на наказателното поле. След това имаше положения и пред двете врати, като двамата вратари показаха отлични изяви.
 
Ричард Кингсън определено спаси по-опасните положения, след като американците направиха всичко възможно, за да стигнат до изравнително попадение. Вратарят на Гана обаче нямаше какво да стори в 62-ата минута, когато Лендън Донован вкара от дузпа. Джонатан Менса фаулира Клинт Демпси в наказателното поле, а Донован прати Кингсън в десния ъгъл и с удар в левия изравни за 1:1. Това бе първата дузпа на "янките" на световни първенства от Мондиал`50, когато Джон Соуса бележи срещу Чили при загубата с 2:4.
 
След това американците опитаха да стигнат и до победата, но Кингсън парираше ударите им и дори излизаше напред, за да предотврати контраатаки на противника. До края на редовното време не се стигна до нов гол и това наложи изиграването на две продължения.
 
Гана отново стигна до ранен гол, след като Асамоа Гиан се разписа в 93-ата минута. Основният реализатор на “черните звезди” овладя на гърди дълъг пас от центъра и от границата на наказателното поле отбеляза след удар с левия крак. Това е третият гол на Гиан на Мондиал 2010 и първият му от игра, след като преди това имаше две попадения от дузпи – за 1:0 срещу Сърбия и за 1:1 с Австралия.
 
До края на продълженията нов гол не падна и Гана си извоюва участието на четвъртфиналите на Мондиал 2010, където в петък се изправя срещу Уругвай. САЩ пък не успя за вземе реванш от “черните звезди” за поражението си с 1:2 в груповата фаза на световното първенство преди 4 години. За мача срещу “урусите” Гана няма да може да разчита на Джонатан Менса и Андре Айю, които срещу САЩ получиха вторите си жълти картони на световното първенство в ЮАР. Авторът на първия гол Кевин Принс Боатенг бе заменен принудително в 78-ата минута заради контузия в бедрото. Засега не е ясна сериозността на травмата./БЛИЦ

Най-интересното от мача по минути - ТУК
Програмата на елиминационната фаза - ТУК

САЩГана 1:2
0:1 Кевин Принс Боатенг (5), 1:1 Лендън Донован (62-дузпа), 1:2 Асамоа Гиан (93)
 
USA_Flag.jpgСАЩ: 1.Тим Хауърд, 6.Стив Черундоло, 15.Джей Демерит, 3.Карлос Боканегра, 12.Джоватан Борнстийн, 10.Лендън Донован, 4.Майкъл Брадли, 13.Рикардо Кларк (31-19.Морис Еду), 8.Клинт Демпси, 17.Джози Алтидор (91-9.Еркулес Гомес), 20.Роби Финдли (46-22.Бени Фийлхабър)
 

ghana_flag.jpgГана:
22.Ричард Кингсън, 7.Самуел Инкум (112-11.Съли Мунтари), 4.Джон Пенцил, 5.Джон Менса, 8.Джонатан Менса, 2.Ханс Сарпей (73-19.Лий Ади), 6.Антъни Анан, 21.Квадво Асамоа, 13.Андре Айю, 23.Кевин Принс Боатенг (78-10.Стефан Апия), 3.Асамоа Гиян


Рустенбург
, “Роял Бафокенг” - 34 976 зрители
Съдии: Виктор Касай (Унгария); Габор Ерош и Тибор Вамош (двамата от Унгария)
Жълти картони: Рикардо Кларк, Стивън Черундоло, Карлос Боканегра (САЩ); Джонатан Менса, Андре Айю (Гана)


САЩ Витрина на мача Гана
20 Удари към вратата 16
14 Неточни удари 10
6 Точни удари 6
11 Извършени нарушения 18
1 Засади 4
5 Корнери 4
3 Жълти картони 2
0 Червени картони 0
51% Притежание на топката 49%