Първият световен шампион Уругвай се класира за четвъртфиналите на Световното в ЮАР след успех с 2:1 над Южна Корея в осминафинален двубой. Така тимът остава сред последните осем за първи път от 40 години. За последно “урусите” играха на четвъртфинал през 1970 година, когато победиха СССР с 1:0 след продължения.

Следващият съперник на южноамериканците ще бъде победителят от двубоя между САЩ и Гана, който ще се играе тази вечер.

Уругвай започна добре срещу Южна Корея и поведе в 8-ата минута след гол на Луис Суарес. Защитата на азиатците подцени една ситуация, при която Кавани намери Форлан от другата страна на терена. Звездата на тима пусна успоредно на голлинията и Суарес прати топката във вратата. Това е първият гол за Уругвай на осминафинали на световни първенства, откакто турнирите са разделени на групова и елиминационна фаза.

След гола “урусите” имаха две възможности, но Суарес и Форлан не показаха концентрация. След 15-ата минута Корея натисна съперника, но и започна да страда от опасните контри на Форлан и Суарес.

В 21-ата минута Форлан сгреши като от чиста ситуация вместо да стреля потърси взаимодействие. Последните 20 минути от първата част минаха под диктовката на азиатците. Парк Джи-Сунг и Парк Чун-Юн не спираха да тормозят защитата на Уругвай. В 28-ата минута Лугано спря опасна атака на Парк Чун-Юн. Атаките на корейците бяха чести, но те не стигаха до чисти положения.

След подновяването на играта Суарес получи шанс да вкара нов гол, но реши да подава. След това се заредиха положения за Южна Корея. В 51-ата минута Парк Чун-Юн не се възползва от рикоширала топка, за да изравни. В 60-ата минута Муслера спаси опасен удар на Парк Джи-Сунг.

Натискът на Корея даде резултат в 68-ата минута. Парж Джи-Сунг центрира от фаул, Ли Чун-Йон се пребори с Лугано и с глава вкара за 1:1.

Голът стресна уругвайците, които се бяха прибрали и те започнаха да търсят ново попадение. В 73-ата минута голмайсторът Луис Суарес би опасно, но стражът спаси. Именно той обаче вкара за 2:1 в 80-ата минута, когато получи на ъгъла на наказателното поле, финтира двама и отбеляза втория си гол в мача.

В 86-ата минута корейците изпуснаха страхотен шанс. Лий Дон-Гук стреля, но Муслера не успя да избие добре и изпусна топката към вратата. Лугано притича и я изчисти./БЛИЦ

Срещата по минути тук
Програма на елиминационната фаза тук



УРУГВАЙ - ЮЖНА КОРЕЯ 2:1
1:0 Суарес (8), 1:1 Ли Чун-Йон (68), 2:1 Суарес (80)

http://scrapetv.com/News/News%20Pages/Everyone%20Else/images/Flag-of-uruguay.png
УРУГВАЙ: 1.Фернандо Муслера, 2.Диего Лугано, 3.Диего Годин (6.Маурисио Викторино), 4.Хорхе Фусиле, 16.Максимилиано Перейра, 15.Диего Перес, 17.Егидио Аревало, 7.Единсон Кавани, 11.Алваро Перейра (75 - Николас Лодейро), 9.Луис Суарес (87 - 20.Алваро Фернандес), 10.Диего Форлан


South_Korea_Decal.JPG
ЮЖНА КОРЕЯ: 18.Джун Сун-Рьон, 4.Чо Йон-Хюн, 12.Ли Юн-Пьо, 14.Ли Джун-Соо, 8.Ким Джун-Воо (61 - 20.Лий Дон-Гук) , 16.Ки Сун-Йон (88 - 19.Йом Ки-Хюн), 7.Парк Джи-Сунг, 17.Ли Чун-Йон, 10.Парк Чун-Юн, 22.Ча Ду-ри



Порт Елизабет,
"Нелсън Мандела Бей" - 30597
Съдия: Волфганг Щарк, Ян-Хенрих Салвер, Майк Пикел (Германия)
Жълти картони: Ким Джун-Воо, Чо Йон-Хюн, Ча Ду-Ри


УРУГВАЙ Витрина на мача ЮЖНА КОРЕЯ
14 Удари към вратата 15
6 Неточни удари 10
8 Точни удари 5
12 Извършени нарушения 12
1 Засади 0
3 Корнери 3
0 Жълти картони 3
0 Червени картони 0
46% Притежание на топката 54%