Испания и Хондурас ще се срещнат едва за втори път, като първият случай е отново на световни финали. По-рано днес Португалия и КНДР ще излязат един срещу друг, а историята помни един епохален двубой между тези отбори. БЛИЦ връща лентата назад, за да разкаже интересни истории на своите читатели, свързани с днешните два мача.
 
На 16 юни 1982 година Испания играе с Хондурас в мач от груповата фаза на Мондиала. Испанците са домакини на световното първенство, но представянето им е под всякаква критика. Съдиите удрят здраво рамо на тима, без да им мигне окото. Главен рефер на срещата, състояла се на стадион “Луис Касанова” във Валенсия, е аржентинецът Артуро Итуралде. Помощници са му Луис Баранхос (Боливия) и.... българинът Богдан Дочев. Това е популярният ни арбитър, прочул се 4 години по-късно отново като асистент-съдия при гола на Марадона с ръка срещу Англия.
Преди въпросната битка между Испания и Хондурас тримата рефери са в съдийската стая, където се преобличат и коментират предстоящата си работа. По едно време на вратата се почуква и вътре влиза лице от организационния комитет на Мондиала. Човекът предупреждава съдиите, че след малко при тях ще дойде не кой да е, а самият крал на Испания Хуан Карлос. След около 3-4 минути в стаята влиза прочутият монарх с цялото си достолепие. Карлос е придружаван от някакъв мъж, който държи в ръката си три плика. Кралят заявява, че очаква обективно съдийство, след което се здрависва с арбитрите и им пожелава успех. Малко по-късно човекът, който е плътно до държавния глава, подава пликовете на съдиите, обяснявайки им, че това са скромни подаръци от самият Хуан Карлос. Той им подарява красиви плакети, на които е изобразен кралският дворец в Мадрид.
“В никакъв случай това не беше подкуп. Просто кралят реши да ни уважи. Убеден съм, че главният съдия Итуралде свири перфектно този двубой. Дузпата беше стопроцентова”, заявява години по-късно Богдан Бочев.
Самият мач започва кошмарно за Испания. Още в 7-ата минута Ектор Селая открива за гостите. Последва страхотен натиск на “червените фурии”, но изключителният вратар на Хондурас Арсу спасява невероятни положения. За да се стигне до 65-ата минута, когато е отсъдена дузпа за Испания. Дочев твърди, че тя е била очевидна, но доста специалисти по света я оспорват. Лопес Уфарте изравнява резултата, изтривайки поне наполовина срама на домакините. Те печелят една точка, а в следващия мач бият Югославия с 2:1 – този път след нечувана съдийска аванта. “Плавите” повеждат след гол на Гудел, за да дойде реферската помощ. Главният арбитър свири дузпа за нарушение, което е на един метър извън наказателното поле. Лопес Уфарте стреля, но не успява да прати топката зад гърба на вратаря Драган Пантелич. За всеобщо учудване реферът дава сигнал за пребиване на дузпата, като този път не Уфарте, а Хуанито изпълнява. Ударът е точен – 1:1, а по-късно Испания стига до трудния успех. Впоследствие домакините записват голям резил, падайки от Северна Ирландия с 0:1. Те все пак се класират за втората фаза, където отпадат от Мондиала.
 
На 23 юли 1966 година пък тимът на Северна Корея едва не извършва голямата сензация на световното в Англия. На четвъртфинала КНДР излиза срещу сочения за фаворит състав на Португалия. Преди това в своята група корейците бият Италия с 1:0, карайки целият Апенински полуостров да се черви от срам. КНДР прави феноменален старт срещу Португалия – 3:0 в рамките на 25 минути. След това раненият колос се изправя на крака благодарение на Еузебио. Великият футболист вкарва четири последователни гола (два от дузпи), а Аугусто добавя още едно попадение за фамозния обрат от 0:3 до 5:3.
Световните медии определят развоя на срещата като "най-великият" в цялата история на световните първенства. И наистина, това е единственият случай, в който даден тим повежда с три гола разлика, след което допуска топката пет пъти да влезе в  собствената му врата.
 
Кратка статистика:
16 юни 1982 г., Валенсия, “Луис Касанова” – 49 562 зрители
Испания – Хондурас 1:1
0:1 Ектор Селая (7), 1:1 Лопес Уфарте (65-д)
 
23 юли 1966 г., Ливърпул, „Гудисън Парк” – 51 000 зрители
Португалия – КНДР 5:3
0:1 Пак Сьон Зин (1), 0:2 Ли Дон Воон (22), 0:3 Ян Сьон Коок (25), 1:3 Еузебио (27), 2:3 Еузебио (43-дузпа), 3:3 Еузебио (56), 4:3 Еузебио (59-дузпа), 5:3 Жозе Аугусто (80)