Лос Анджелис Лейкърс спечели 16-ата си титла в НБА, след като в седмия мач от финалната серия се наложи над Бостън Селтикс с 83:79. С този успех “езерняците” защитиха трофея си от миналата година и за първи път в историята си победиха Бостън във финална серия от седем мача.
 
Коби Брайънт наниза 23 точки за триумфа на Лейкърс, които изоставаха в резултата през по-голямата част от първите три части на мача. Това е пета титла в кариерата на Брайънт, а “езерняците” защитават шампионския си трофей за първи път от трите поредни титли в периода 2000-02 г.
 
Рон Артест добави 20 точки за успеха на тима си, а Пау Гасол се отчете с 19 точки, 18 борби и 4 асистенции. С петата си титла за последните 11 години Лос Анджелис Лейкърс се доближи само на една от рекордьора по този показател Бостън Селтикс, който има 17 шампионски трофея.
 
Пол Пиърс вкара 18 точки и грабна 10 борби за “детелините”. Кевин Гарнет добави 17 точки, а Рейджън Рондо се отличи с 14 точки, 8 борби и 10 асистенции. Гарнет едва не се стовари върху големия фен на “езерняците” Джак Никълсън при опита си да спаси една излизаща топка. Сред другите популярни лица в залата бяха Джейк Гиленхал, Кирстен Дънст, Райън Сийкрест и Тимбаленд.
 
Точно две години след деня, в който Бостън победи Лейкърс с 39 точки и спечели титлата през 2008 г., тимът от Лос Анджелис взе своя реванш. Голямото облекчение за “езерняците” е, че спечелиха титлата срещу най-големия си съперник Селтикс. Двата тима са се срещали 12 пъти на финала на НБА, но Лейкърс печелят за едва трети път. Треньорът на “езерняците” Фил Джексън пък спази традицията си да не губи плейофна серия, в която е спечелил първия мач. Това е 11-а шампионска титла за легендарния специалист./БЛИЦ
 
Лос Анджелис Лейкърс – Бостън Селтикс 83:79
(14:23, 20:17, 19:17, 30:22)
Най-полезни за двата отбора
За ЛА Лейкърс: Пау Гасол – 19 точки, 18 борби, 4 асистенции
За Бостън: Рейджън Рондо – 14 точки, 8 борби, 10 асистенции