Франческа Скиавоне записа името си в историята на тениса. Тя стана първата италианка спечелила титла от “Големия Шлем”. На финала на “Ролан Гарос” Франческа победи Саманта Стосър с 6:4, 7:6.

В първия сет двете започнаха равностойно, но Скиавоне проби за 5:4 и взе подаването си за 6:4. Вторият сет не започна добре за нея. Стосър поведе с 4:1, но италианката изравни и спечели тайбрека със страхотни удари.

След успеха Франческа не успя да удържи радостта си. Първо падна и се търкулна по корта, след което целуна клея. Последва качване в публиката, където щабът й я прегръща десетина минути.

На 29 години тя стана най-възрастната тенисистка спечелила турнир от “Големия Шлем” за първи път от Ан Джоунс, която взе “Уимбълдън” на 30 години през 1969-а. Тя носи първата титла от четирите най-силни турнири за Италия от 1976 година насам, като за последно го бе правил Андриано Паната пак на “Ролан Гарос”.

Скиавоне бе поставена в турнира под номер 17. Единственият друг път, когато титлата не е била за тенисистка от топ 10 е през 1933 година./БЛИЦ

Всички резултати от турнира при мъжете тук
Всички резултати от турнира при жените тук