Сензацията на световното първенство по хокей на лед - съставът на Дания, се класира за 1/4-финалите въпреки, че записа поражение с 1:2 от Беларус в среща от Група "Е". Така датчаните за първи път преминават сред най-добрите осем и се присъединиха към по-рано продължилите напред Канада и Финландия.

Всъщност именно финландците класираха своите скандинавски съседи напред, след като размазаха Словакия с 5:2, за което ви информирахме по-рано.

Дания поведе на Беларус още в 38-ата секунда на мача след техничен удар на Ларс Елер, който не остави шанс на беларуския вратар Виталий Ковал, но след това превъзходството премина изцяло на страната на Беларус. Андрей Стас изравни във втория период, а 2:11 минути след началото на третата част Михаил Стефанович фиксира крайното 2:1.

Другите три четвъртфиналисти също станаха известни и това са Русия, която първа премина напред, както и Швеция и Швейцария. Последните две места ще бъдат разпределени днес, като единият от тях най-вероятно ще бъде Чехия заради по-добрата си голова разлика от норвежците. Снощи чехите победиха с 3:1 Латвия.

В Група "Е" Словакия и Германия ще определят последния четвъртфиналист в директен спор като равенство в редовното време облагодетелства германците. /БЛИЦ