Мистерия обви деветата партия от мача за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и шампиона Вишванатан Ананд, завършила с реми снощи.

Необичайното обаче бе извън сблъсъка между гросмайсторите. В залата във Военния клуб липсваше Силвио Данаилов, мениджър на българския гросмайстор.

Двигателят на този двубой не бе открит да коментира странната ситуация. В часовете преди партията мобилният му телефон бе изключен, а автоматичната информация се задействаше на италиански език.

"Всеки момент го очакваме", каза по време на ходовете Стефан Сергиев, президент на родната федерация по шахмат. Той посрещна вчера делегация от Китай, пристигнала за среща по покана на Данаилов.

Дойдоха шефът на шахматната централа в най-многолюдната държава Бо Чу, генералният секретар Жанджуан Йе и гросмайстор Ван Юе, който бе и сред участниците на "М-Тел Мастърс", пише "Труд". Данаилов ще има среща с азиатците за разговори около веригата "Голям шлем", в която влиза и турнирът в Нянзин (Китай). В София бяха и представители на други състезания от "шлема" - "Линарес" и "Корус" във Вайк ан Зее. /БЛИЦ