Байерн е първият финалист в Шампионската лига, след като победи Олимпик (Лион) с 3:0 в полуфинален реванш на турнира. И трите гола за баварците бяха реализирани от хърватския национал Ивица Олич, който постигна т.нар. перфектен хеттрик – по едно попадение с десния, левия крак и глава. За четирикратния носител на шампионския европейски трофей Байерн това ще бъде първо участие на финал от 2001 г. насам.

Германският гранд имаше шанс да открие резултата още в 3-ата минута, когато Олич открадна топката от защитата на Олимпик (Лион) и центрира в наказателното поле. Неговият пас бе посрещнат от Томас Мюлер, но той стреля в страни от вратата на Льорис. Попадението в полза на Байерн обаче дойде в 26-ата минута, когато Олич се освободи от опеката на Али Сисоко. Хърватинът получи топката след пробив на Мюлер в наказателното поле.

Пет минути по-късно домакините имаха шанс за изравнителен гол, когато след центриране отдясно Мичел Бащош стреля встрани от шест метра. Треньорът на Олимпик (Лион) Клод Пюел опита да увеличи офанзивната мощ на тима си и на почивката пусна Бафетимби Гомис на мястото на Сисоко. В 59-ата минута обаче френският тим остана с човек по-малко заради червения картон на Крис. Бразилецът си позволи иронична реакция към съдията Масимо Бузака и швейцарският рефер го отстрани от терена.

Байерн се възползва от числения си превес и в 67-ата минута Олич отново прати топката зад Льорис. Хърватинът се разписа с левия крак след извеждащ пас на Хамит Алтънтоп. Десет минути по-късно бившият нападател на ЦСКА (Москва) и Хамбургер за трети път прониза вратата на Олимпик (Лион), когато с глава засече центриране на Филип Лам. В добавеното време Алтънтоп имаше възможност да стигне до четвърти гол, но турският национал стреля встрани от вратата.

С този успех Байерн за осми път в своята история се класира на финал на шампионския турнир на Европа (път пъти за КЕШ и три пъти в ШЛ). Съперникът на баварците на 22 май в Мадрид ще стане ясен в сряда вечерта, когато в другия полуфинал Барселона приема Интер. „Нерадзурите” имат преднина заради победата с 3:1 в първия мач. Треньорът на Байерн Луис ван Гаал получи шанс да стане третият треньор в историята на КЕШ/ШЛ, който е спечелил трофея с два различни отбора. Преди него това са правили само Ернст Хапел (с Фейенорд през 1970 и с Хамбургер през 1983) и Отмар Хицфелд (с Борусия Дортмунд през 1997 и с Байерн през 2001). Същата възможност може да получи и наставникът на Интер Жозе Моуриньо, който през 2004 г. триумфира начело на Порто./БЛИЦ

Олимпик (Лион) - Байерн 0:3
(0:1 в първата среща)
0:1 Ивица Олич (26), 0:2 Ивица Олич (67), 0:3 Ивица Олич (77)

http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/884.gifОлимпик (Лион): 1.Юго Льорис, 13.Антони Ревейер, 3.Крис, 4.Жан-Ален Бумсонг, 20.Али Сисоко (46-18.Бафетимби Гомис), 41.Максим Гоналонс, 17.Жан Макун, 14.Сидни Гову, 19.Сесар Делгадо (68-8.Миралем Пянич), 7.Мичел Бащош, 9.Лисандро Лопес (79-10.Едерсон)

 
 
http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/961.gifБайерн: 22.Ханс-Йорг Бут, 21.Филип Лам, 5.Даниел ван Буйтен (46-6.Мартин Демикелис), 28.Холгер Бадщубер, 26.Диего Контенто, 10.Ариен Робен (75-18.Мирослав Клозе), 31.Бастиан Швайнщайгер (78-27.Давид Алаба), 17.Марк ван Бомел, 8.Хамит Алтънтоп, 25.Томас Мюлер, 11.Ивица Олич

 
Лион, „Стад Жерлан” - 40 000 зрители
Съдия: Масимо Бузака (Швейцария)
Жълти картони: Гоналонс, Крис (Олимпик Лион); Хамит Алтънтоп (Байерн)
Червен картон: 59 - Крис (Олимпик Лион)