Шампионите от Лукойл Академик постигнаха изключително трудна победа при гостуването си на Ямбол със 72:61 в мач от 25-ия кръг на Националната Баскетболна Лига (НБЛ).

Най-резултатен за "студентите" беше капитанът Тодор Стойков, който завърши с 23 точки, а Уили Дийн добави 15 за успеха.

За домакините, Павел Маринов завърши с 16 точки, а Юлиан Радионов се отчете с 13.

На полувремето домакините изоставаха само с една точка - 33:34.

След почивката, баскетболистите на Лукойл продължиха да показват по-концентрирана игра и логично увеличиха аванса си на 13 точки - 58:45. Домакините съумяха отново да съкратят изоставането си до 50:58.

В последната решителна четвърт домакините се хвърлиха да изравняват резултата и след кош на Белберов, разликата падна до 6 точки. Шампионите отново показаха класа и излязоха напред с 11 точки след няколко добри изпълнения на американеца Уили Дийн, като до края на срещата оставаха шест минути.
Павел Маринов, Радионов и отново Белберов показаха, че домакините няма да се предадат лесно и след страхотна игра на триото, разликата пак падна до шест точки - 59:65. До последния съдийски сигнал, баскетболистите на Лукойл показаха шампионския си дух и измъкнаха победата със 72:61.

Балкан успя да излезе от ужасяващата серия, в която беше влязъл и след три поредни тежки загуби взе победа. Ботевградчани се наложиха като гости над Спартак Плевен с 90:75. След този успех Балкан отново излиза на третото място, но е с равен актив с четвъртия Ямбол.

Най-резултатен за победителите в този мач стана Иван Лилов с 25 точки. Освен това той имаше и 6 откраднати топки, 5 асистенции и 4 борби в мача. Йордан Бозов добави 21 и 7 борби, а Ценко Наков изигра най-добрия си мач за сезона и завърши със 17 точки и 4 асистенции.

Илия Станков с 19 точки бе най-резултатния в редиците на домакините. 16 точки добави Тодор Тодоров, а Никола Трайков завърши с 15 за плевенчани.

Мачовете от следващия кръг в НБЛ ще са във вторник. Балкан посреща Рилски спортист в Ботевград в среща, която до голяма степен може да реши борбата за местата в четворката./БЛИЦ

Класиране в НБЛ тук

НБЛ, 25 кръг
Спартак (Плевен) – Балкан (Ботевград) 75:90
Ямбол – Лукойл Академик 77:83
Черноморец – Евроинс Черно море 91:83
Рилски спортист - Левски 86:77