Английският Фулъм записа нов аславна страница в историята си. Тимът се класира на полуфинал в турнира Лига Европа, след като отстрани на 1/4-финалите немския шампион Волфсбург. Фулъм постигна победа с 1:0 в Германия в реванша и след успеха с 2:1 в първия мач заслужено продължава напред в надпреварата. На полуфиналите англичаните ще срещнат нов германски представител – Хамбургер, който отстрани белгийския Стандард (Лиеж).

Фулъм бе заедно с ЦСКА в груповата фаза и “червените” спечелиха единствената си точка именно срещу този тим след 1:1 на “Васил Левски”.

Единственото попадение за победата на водения от Рой Ходжсън срещу Волфсбург бе дело на Боби Замора още в 1-ата минута. Гостите от Лондон стартираха мача по феноменален начин и успяха да поведат още в първата минута. Само 20 секунди след първия съдийски сигнал Золтан Гера намери Боби Замора в наказателното поле, той се завъртя и с премерен удар с левия крак вкара топката в долния ъгъл на Беналио за 0:1.

Това попадение остави в истински шок футболистите на Волфсбург, които така и не успяха да сътворят опасна атака до края на първата част. Фулъм продължи да атакува и в 7-ата минута можеше да стигне до нов гол, но удар с глава на Гера бе спасен от стража на домакините. Малко след това пък Деймиън Дъф опита удар от далеч, който не намери очертанията на вратата.

До края на полувремето „котиджърс” продължиха да диктуват темпото на терена и блокираха всяка атака на Волфсбург, а Боби Замора сам непрестанно тормозеше защитата на домакините, която още бе в шок от ранното попадение.

През втората част домакините натиснаха сериозно. Най-чистото положение дойде в 75-ата минута, когато Джеко засече от воле центриране от ъглов удар, но Шварцер прояви страхотен рефлекс и с една ръка изби топката. В ответната атака пък Фулъм бе много близо до втори гол. Саймън Дейвис се озова сам в наказателното поле, но се забави с удара, а Беналио успя да скъси ъгъла и да избие.

В 82-ата минута Андера Бардзали спаси своя отбор от сигурно отпадане, след като с героична намеса изчисти топката от голлинията след удар на Дани Мърфи. В ответната атака дойде най-драматичният и решаващ момент в мача. Първо страхотен удар на Джеко нацели гредата зад Шварцер, а техничният удар при добавката на Графите бе изчистен от голлинията от притичалия Браде Хангеланд./БЛИЦ

Волфсбург – Фулъм 0:1
(1:2 в първия мач)
0:1 Замора (1)

Волфсбург: Беналио, Пекарик (35 - Дежага), Шимунек (76 - Ревер), Бардзали, Шавер, Рихтер, Жосуе, Гентнер (62 - Мартинс), Мисимович, Джеко, Графите

Фулъм: Шварцер, Беърд, Хангеланд, Хюз, Кончески, Мърфи, Етуху, Дейвис (86 - Рийзе), Дъф, Гера (83 - Невланд), Замора

Съдия: Виктор Касай от Унгария
Стадион: Фолксваген Арена
Жълти картони: Джеко, Дежага, Жосуе (Волфсбург), Беърд, Кончески (Фулъм)