Арсенал и Барселона не излъчиха победител в първата 1/4-финална среща от Шампионската лига, завършила 2:2.

На "Емирейтс" в Лондон каталунците стигнаха до преднина с два гола още до 59-ата минута, като техен автор бе Златан Ибрахимович. До края на мача обаче "топчиите" стигнаха до равенството с попадение на резервата Тео Уолкът в 69-ата минута и на Сеск Фабрегас от дузпа в 85-ата. Последният пропуска реванша на "Камп Ноу" на 6 април, тъй като получи жълт картон и ще отнесе наказание от 1 мач от УЕФА. Аут за важната битка във вторник е и Карлес Пуйол. Централният защитник на Барселона получи червен картон и изоставя съотборниците си за реванша.

Селекцията на Гуардиола доминираше преди почивката на мача, игран пред пълните трибуни на "Емирейтс". Гол обаче така и не падна, въпреки че положенията не бяха никак малко. В началните минути с пропуски пред вратата на Арсенал се отчетоха Меси, Дани Алвеш и Златан Ибрахимович. През първото полувреме избраниците на Арсен Венгер не можаха да затруднят нито веднъж стража на гостите Виктор Валдес.

Наставникът на домакините понесе сериозен удар, след като още преди почивката трябваше да прави две принудителни смени. Контузии получиха Андрей Аршавин и Уилям Галас, а в игра се появиха Еманюел Ебуе и Денилсон.

Футболистите на Барселона започнаха вихрено второто полувреме. Само 24 секунди след подновяването на играта Ибрахимович се реваншира за пропуските си преди почивката и откри резултата. Жерар Пике с далечен пас намери Ибрахимович по дясното крило и шведът с прехвърлящ удар прати топката в мрежата на Арсенал. Вратарят на домакините Мануел Алмуния се отчете с непростима грешка, излизайки неразчетено и позволявайки на Ибра да го прехвърли - 0:1.

Второто попадение във вратата на Арсенал не закъсня. То падна в 59-ата минута, когато шведският голмайстор отново се озова в прегръдките на съотборниците си. Ибрахимович бе изведен на същата позиция като при първия гол, но този път от Шави, измъкна се майсторски от засадата, напредна и с мощен шут покачи на 2:0 за каталунците.

В 65-ата минута Венгер пусна в игра Тео Уолкът на мястото на Бакари Саня. Талантливият нападател се отблагодари за гласуваното му доверие и само 4 минути след появата си на терена намали резултата. Английският национал получи топката от Никлас Бендтнер и със силен удар под плонжа на Валдес върна надеждите на домакините - 1:2.

"Артилеристите" продължиха да атакуват като в 84-ата минута спечелиха дузпа. Сеск Фабрегас бе фаулиран от Карлес Пуйол и сам реализира наказателния удар - 2:2, печелейки изгонване на бранителя на Барса, който също като него пропуска реванша на 6 април. Барселона ще бъде и без Жерар Пике, получил жълт картон в Лондон. /БЛИЦ

Арсенал - Барселона 2:2
0:1 Златан Ибрахимович (46), 0:2 Златан Ибрахимович (59), 1:2 Тео Уолкът (69), 2:2 Сеск Фабрегас (85-дузпа)

http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/660.gif

Арсенал:
1.Мануел Алмуния, 2.Абу Диаби, 3.Бакари Саня (65-14.Тео Уолкът), 5.Томас Вермаелен, 8.Самир Насри, 10.Уилям Галас (44-15.Денилсон), 17.Александър Сонг, 22.Гаел Клиши, 4.Сеск Фабрегас, 23.Андрей Аршавин (27-27.Еманюел Ебуе), 52.Никлас Бендтнер


http://imagecache.soccerway.com/new/teams/150x150/2017.gif

Барселона
: 1.Виктор Валдес, 2.Даниел Алвеш, 3.Жерар Пике, 5.Карлес Пуйол, 6.Шави, 15.Сейду Кейта, 16.Серхио Бускетс, 17.Педро Родригес, 19.Максуел, 10.Лионел Меси (87-18.Милито), 9.Златан Ибрахимович (77.14.Тиери Анри)



Лондон
, "Емирейтс"
Съдия: Масимо Бузака (Швейцария)
Жълти картони: Александър Сонг, Андрей Аршавин, Сеск Фабрегас, Еманюел Ебуе, Абу Диаби (Арсенал); Жерар Пике (Барселона)
Червен картон: Карлес Пуйол (84-Барселона)