Нигерия е вторият 1/2-финалист в турнира за Купата на Африканските нации, след като елиминира с 5:4 след дузпи Замбия в среща, играна в Лубанго. Така "суперорлите" ще спорят за място на финала в четвъртък срещу Гана, елиминирал Ангола на 1/4-финалите. Съперник на победителя от тази двойка ще бъде Алжир или Египет, които се изправят в другия сблъсък. 

В редовното време и продълженията на двубоя в Лубанго двата отбора не си вкараха гол, въпреки че не липсваха положенията и пред двете врати. В 107-ата минута пък "суперорлите" останаха с 10 души, тъй като Ониекачи Апам получи червен картон. Така се стигна до изпълнението на дузпи, при които нигерийците се оказаха по-точни.

Ноа Шивута откри за Замбия, Джон Оби Микел също реализира - 1:1. Последва точен удар на Кристофър Катонго, след което Обафеми Мартинс изравни за 2:2. Емануел Маюка реализира третата дузпа за Замбия, а Виктор Обина разстреля Кенеди Мвеене за 3:3. Единственият пропуск за замбийците бе на Томас Нириенда, а Питър Одемвинге изведе Нигерия напред - 3:4. Последва точно изпълнение на вратаря на Замбия Кенеди Мвеене за 4:4, но стражът на Нигерия Винсънт Ениама също вкара от бялата точка и донесе победата на "суперорлите" с 5:4. /БЛИЦ