В най-интересната среща от 12-ия кръг на НБЛ Балкан се наложи над Рилски спортист с 80:79 и почти сигурно си осигури място сред четирите тима след втория етап от шампионата. Тимът от Ботевград гостува на Лукойл Академик в следващия кръг, но има домакинство срещу Черноморец след две седмици и победа в него ще им гарантира твърдо позиция в горната половина на таблицата. Това означава и по-лек жребий на четвъртфинала за купата на България, тъй като ще бъдат избегнати първите два отбора в него, а именно Лукойл Академик и Левски.

Рилски спортист от своя страна въпреки загубата все още има шанс да се пребори за попадане сред четирите най-добри. Те са на една победа зад Черно море, а за да ги задмине се нуждае от две победи в последните два кръга – гостуване на Черноморец и домакински мач на Ямбол. Тимът от Самоков обаче е зависим и от варненци, които гостуват в Плевен и са домакини на Лукойл Академик.

Ударното трио на Балкан Бозов-Ив.Лилов-Радев бе на изключителна висота. Лилов бе най-полезен с 23 точки, 8 борби и 3 асистенции, Бозов добави 19 точки и по 5 завършващи подавания и борби, а Радев вкара 14 точки, грабна 6 борби и подаде най-много асистенции за отбора си – 7. Добър дебют за Балкан направи новото сръбско попълнение Мариян Тасич. Той игра 30 минути и завърши с 10 точки, 2 борби и 2 отнети топки преди да напусне за 5 лични нарушения.

Александър Груев от Рилски спортист бе най-резултатния играч в срещата – 28 точки, а Травис Питърсън добави 11 точки и 11 борби за третия си дабъл дабъл в НБЛ през този сезон./БЛИЦ