Барселона спечели голямото дерби с Реал (Мадрид). Каталунците победиха на “Камп Ноу” с минималното 1:0 след гол на Златан Ибрахимович. Шведът записа първо участие в Ел Класико и върна Барса на върха в класирането в Примера дивисион.

Златан остана резерва, но само пет минути след появяването си на терена хвърли в екстаз препълнения “Камп Ноу”.

През първото полувреме двубоят не предложи кой знае какви емоции на зрителите. Гостите от Мадрид имаха повече положения и като по чудо не водеха в резултата. В началото на двубоя Кристиано Роналдо излезе сам срещу Викстор Валдес, но би в него. След това стражът пресече дълъг пас и с крак изби извън наказателното поле. В 38-ата минута Иниеста напредна отляво, влезе в наказателното поле и стреля по диагонал, но Икер Касияс улови.

През второто полувреме домакините излязоха с напълно променено лице. В 50-ата минута на мястото на Тиери Анри влезе Златан Ибрахимович. Само пет минути след това Даниел Алвеш центрира отдясно и дългокосият нападател засече с воле топката във вратата на Касияс. В 53-ата минута Игуиан можеше да изравни, след като излъга Абидал в наказателното поле, но се забави и пропусна сам срещу Валдес.

В 63-ата минута Барселона остана с човек по-малко на терена, след като Серхио Бускетс видя за втори път жълтия цвят на картона. Само три минути след това звездата в състава на гостите Кристиано Роналдо с глава можеше да вкара, като надскочи Пуйол, но прати топката над вратата. След това португалецът, който не се представи на очакваното ниво, напусна терена на мястото на Карим Бензема. В 69-ата минута Пике бе в наказателното поле на гостите, засече с глава центриране отляво, но топката мина на сантиметри покрай вратата.

В 77-ата минута и Сейду Кейта имаше шанс да реализира, но след атака отляво би встрани от вратата. Най-чистото положение до края на мача изпусна Лионел Меси. В 89-ата минута аржентинецът получи подаване от Дани Алвеш, остана сам на дузпата срещу Касияс, но би по земя и вратарят с крак изби топката. в следващото разиграване и гостите останаха с 10 души на терена, след като Ласана Диара получи втори жълт и съответно чревен картон./БЛИЦ

Барселона – Реал (Мадрид) 1:0
1:0 Златан Ибрахимович (55)

Барселона: Валдес, Алвеш, Пуйол, Пике, Абидал, Бускетс, Шави, Кейта (66 - Яя Туре), Иниеста, Меси, Анри (50 - Ибрахимович)
Резерви: Пинто, Чигрински, Маркес, Максуел, Фонтас, Жонатан, Педро Родригес, Яя Туре, Къркич, Ибрахимович, Жефрен

Реал (Мадрид): Касияс, Рамос, Пепе, Албиол, Арбелоа (74 - Раул), Шаби Алонсо, Ласана Диара, Кака, Марсело, Кристиано Роналдо (66 - Бензема), Игуаин
Резерви: Дудек Гарай, Махамаду Диара, Дренте, Гранеро, Бензема, Раул

Съдия: Ундиано Майенко
Стадион:
"Камп Ноу"
Жълти картони: Бускетс (Барселона); Арбелоа, Албиол, Ласана Диара, Пепе, Марсело (Реал Мадрид)
Червени картони: Серхио Бускетс (63-Барселона), Ласана Диара (90-Реал Мадрид)