Барселона спечели Суперкупата на Европа, след като на финала в Монако победи Шахтьор (Донецк) с минималното 1:0 след продължения. Единственото попадение реализира резервата Педро Родригес в 115-ата минута. Това е пети трофей за Барса през сезона, след като тимът стана шампион на Испания, спечели купата и суперкупата на страната и завоюва трофея в Шампионската лига.

През първото полувреме Барса имаше тотално превъзходство във владеенето на топката, но играчите на Пеп Гуардиола така и не стигнаха до сто процентово голово положение. В моменти от мача каталунците имаха около 80% владеене на топката, но Златан Ибрахимович, Анри и Меси така и не излизаха на голови позиции. “Синьо-червените” бяха постоянно в половината на украинците, като на моменти Пике и Пуьол действаха на централната линия. Положенията на Барса се изчерпаха с няколко центрирания и солови акции на Златан и Меси, но без успех пред вратата на Шахтьор.

През втората част картината на терена не се промени и Барселона продължи да мачка буквално своя съперник. Натискът ставаше все по-силен, но Меси и Златан продължиха да не стигат до вратата на украинците. Пеп Гуардиола замени Златан минути преди края на мача и на негово място пусна Педро Родригес. В края на мача Шахтьор се поразигра, но играчите на Мирча Луческу също нямаха шанс да стигнат до вратата на Виктор Валдес.

В 86-ата Анри пропиля най-чистия шанс до момента. Пуйол отклони с глава към далечната греда, където Тиери не можа да уцели хубаво топката само на метър пред вратата. В добавените минути на редовното време Лео Меси направи типичния си пробив между куп футболисти, който обаче беше блокиран току пред гола.

Двубоят отиде на продължения, след като редовното време завърши 0:0. В игра за каталунците се появиха още рожденикът Боян Къркич и Серхио Бускетс, но и те сякаш не можеха да направят нищо, за да преодолеят страхотния вратар н Шахтьор – Андрей Пятов. В 115-ата минута дойде и най-важният момент за Барса в мача. Педро Родригес започна атака отляво, направи двойно подаване с Меси, Родригес отново получи топката около точката за изпълнение на дузпа и я прати покрай Пятов за крайното 1:0 в полза на Барселона./БЛИЦ

БАРСЕЛОНА - ШАХТЬОР - 1:0

1:0 Педро Родригес (115)

БАРСЕЛОНА: Валдес, Алвеш, Пике, Пуйол, Абидал, Туре Яя (101 - Бускетс), Шави Ернандес, Кейта Анри (97 - Къркич), Меси, Ибрахимович (81 - Педро);

ШАХТЬОР: Пятов, Сърна, Кучер, Чигринский, Рац, Хюбшман, Олексий Гай (80 - Кобин), Илсиньо, Вилиан (91 - Агахова), Луис Адриано, Фернандиньо (80 - Жадсон)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ: Меси (Б); Сърна, Кушер, Илсиньо, Кобин (Ш);
СЪДИЯ: Франк де Блекеере
СТАДИОН: „Луи II", Монако