Бразилците се добраха до измъчен успех с 1:0 едва в 88-ата минута. Гола вкара Даниел Алвеш, който се появи на терена малко по-рано. Защитникът на Барселона се разписа с перфектно изпълнение от фаул, заварило неподготвен стража на южноафриканците Куне.
Първото сериозно положение в мача пропиля капитанът на домакините Мокоена, пратил топката над вратата от два метра. Преди това Рамиреш затрудни Куне, но вратарят на ЮАР спаси. Бразилците изглеждаха доста отпуснати, докато техният съперник налагаше сериозна преса в средата на терена. Новото попълнение на Реал Мадрид Кака можеше да открие резултата, но фалцовият му удар не намери целта. От другата страна късмета си пробва Пиенаар, чийто шут за малко да изненада Жулио Сезар. 
След почивката петкратните световни шампиони не промениха почти нищо в играта си и отново ЮАР беше отборът, който повече търсеше гола. В 55-ата минута силен изстрел на Модисе рикошира в Луизао и само намесата на Сезар предотврати попадението. Двата тима продължиха да атакуват, но мачът отиваше към продължения. В 82-ата минута Дунга смени Андре Сантош с Дани Алвеш и това се оказа точното решение. Десният бек се включи много активно и "селесао" натисна. Бразилците получиха фаул на границата на наказателното поле, а Алвеш майсторски прати топката покрай стената и я оплете в горния десен ъгъл на вратата. За домакините това беше прекалено тежък удар и ответна реакция нямаше. Луиш Фабиано можеше да направи 2:0 останал сам срещу Куне, но би право в него.
Бразилия: Ж. Сезар; Майкон, Лусио, Луизао. А. Сантош; Рамирес, Ж. Силва, Кака, Ф. Мело; Робиньо, Л. Габиано
Старши треньор: К. Дунга
ЮАР: Куне; Масилела, Буут, Мокоена, Гакса; Модисе, Млонго, Дикачой, Пиенаар; Джабалала, Паркър
Старши треньор: Ж. Сантана. /БЛИЦ