Собственикът на Левски Спас Русев даде интервю в “Дарик” радио. В първата част той говори за сделката с мобилния оператор “Виваком”, както и за финансовото състояние на клуба.

На въпрос, “Има ли пари в Левски”, Русев отговори: “Аз съм в Левски в качеството си на най-големия акционер във Виваком. Искам да кажа нещо и да отговоря на многото въпроси - има ли сделка с Виваком или няма. Сделката е факт и Виваком има нов собственик. И този факт е ясен от 31 август. Левски има нов собственик. В момента някои страни водят кампании с юридически трикове искат да забавят промените в управлението. В новата конфигурация аз съм акционер с 46%.”

Преди около една година започна да се тиражира в медиите за увелиение на капитала във футболния клуб и в това увеличение беше взето такова решение. Търгът за спечелването на Виваком се проведе миналата година октомври, но встъпването в сделката бе 31 август тази година. После първото нещо беше да проверя как е взето решението за участието на Виваком в увеличението на капитала на Левски. Оказа се, е такова решение няма. Даже акционерите по категоричен начин заявиха, че няма да участват в увеличението на капитала. Значи, някой някого е заблудил. Разбира се, това не означава, че ангажиментът на компанията да помага на клуба отпада. До този момент на клуба са преведени малко по-малко от 10 милиона лева. Само онзи ден се преведоха 1 милион след връщането ми от Америка. От приключването на сделката в края на август – близо 3 милиона.

“Левски е стабилен. Миналата седмица предоставих на план за сключване на договор, съоразен с одита и бюджета, съобразено с нуждите на клуба, което бях съгласувал с останалите акционери. За мое голямо съжаление и изненада, един от акционерите Милен Велчев е предложил друго споразумение, което не е в интересите на клуба. Да, факт е, че той е фен на друг отбор, но не мисля, че клубна принадлежност е бил водещ мотив, но това е факт.“

“Тези 10 милиона в Левски, са част от печалбата на компанията. Тези акционери са се лишили от част от печалбата в полза на Левски. Ако аз поддържам това решение, то останалите акционери нямат тази емоционална обвързаност, за тях са важни икономическите компоненти и защо го правим.

Аз съм протива модела „шампиони на случаен принцип“. И Славия, и Локо Пд станаха шампиони и какво от това?! Трябва да се промени моделът в клуба. Тотална реорганизация. Да се почне от ДЮШ и се стигне до представителния отбор. В момента по начина, по който оперира българският футбол, той е в замисимост от един човек или спонсор. Никой не се опитвал да го направи досега. Аз вярвам в това. Искам Левски да е шампион, но основната ми цел е Левски да е вропейски клуб да се задържа в Европа.

За мен задача номер 1 е преструктурирането на клуба. Вкарахме одитор, за да направим тотална диагностика, за да отидем тгам, където искаме. Процесът ще бъде тотално прозрачен. Левски не е еднолично дружество. Клубът не се идентицифицира с един човек.

Левски в момента има около 20 милиона лева задължения. Юнайтед има сигурно милиард дългове. Въпросът е дали може да погасяваш дълговете. Левски няма проблем и е подсигурен“, заяви Спас Русев.