Григор Димитров приключи участието си на тенис турнира в Базел още в първия кръг. Българинът се бори мъжки срещу Жил Мюлер от Люксембург, но загуби със 7:6(9), 4:6, 4:6.

Срещата между двамата тенисисти, които до този момент си бяха разменили по две победи, беше изключително оспорвана и продължи 2 часа и 24 минути. Въпреки някои много добри шансове пред българина за спечелване на двубоя, липсата на концентрация в ключови моменти му попречи да се поздрави с успеха.

В следващия кръг Мюлер ще се изправи срещу победителя от мача Беноа Пер (Франция) - Флориан Майер (Германия). 

Първи сет:
Първият сет беше изключително оспорван, като двамата тенисисти сведоха до минимум индивидуалните грешки. Димитров сервира в първия гейм и го взе без особени затруднения. Във втория българинът изпусна 3 възможности за пробив и в крайна сметка го загуби. Размяната на сервис геймове продължи и се стигна до тайбрек. Той пък се превърна в истински трилър. Григор поведе в него с 6:3, но изпусна 3 сетбола. Едва от осмия опит, след час и две минути игра, българинът успя да приключи сета, след 11:9 точки в тайбрека - 7:6.

Втори сет:
Вторият сет започна по прекрасен начин за Григор Димитров, който проби още в първия гейм. Във втория Гришо го затвърди и поведе с 2:0. В 6-ия гейм Мюлер върна пробива и изравни за 3:3. Тенисистът от Люксембург взе и своето подаване, и така поведе в резултата. В 10-ия гейма той стигна до нов пробив, с който спечели и сета - 6:4.

Трети сет:
Третата част не се различаваше особено от предходните две, като двамата печелиха подаванията си с лекота. При 3:3 Димитров поведе с 40:0 и получи страхотен шанс за пробив. Мюлер обаче демонстрира характер и взе гейма. Така се стигна до 10-ия гейм, в който Димитров допусна пробив и загуби мача.