Бундеслигата отдавна е известна като място, където млади таланти придобиват световна класа и започват да блестят. Терените в германския елит обаче не са единствената арена, където младите звезди могат да изпъкнат. Оказа се, че това може да стане и встрани от игрището. По-точно – край тъчлинията на „Райн Некар Арена“ в Зинсхайм, където един 29-годишен мъж за няколко месеца се превърна от изненадващо назначение до истинска сензация на треньорския пост.

Става дума за наставника на Хофенхайм Юлиан Нагелсман. През февруари той беше назначен начело на отбора, който в този момент беше предпоследен в класирането. Нагелсман стана най-младият треньор в историята на Бундеслигата, успя да измъкне тима си от дъното и да запази елитния му статут. Въпреки това младият специалист остана скромен. „Аз не съм вундеркинд или магьосник“, заяви Юлиан пред „Франкфургер Алгемайне Цайтунг“, въпреки че мнозина анализатори почти го обявиха за чудотворец.

Нагелсман наследи на треньорския пост в Хофенхайм истинско светило – Хууб Стевенс. Холандецът напусна четири месеца преди изтичането на договора му поради здравословни причини. След Стевенс беше останал хаос в отбора и голям брой контузени основни играчи.
„Много добре знам през какво е минал Юлиан, тъй като пое отбора след мен. Ситуацията беше много трудна. Важни футболисти бяха контузени, а останалите сякаш бяха обезверени заради слабите резултати. Вероятно неопитността и младостта помогнаха на Нагелсман. Той нямаше какво да губи и затова успя. Това е поредното доказателство, че младите треньори не бива да бъдат подценявани“, обяви 62-годишният Стевенс пред немската телевизия „Sport1“.

Колкото и да скромничи Юлиан Нагелсман, похвалите на бившия треньор на Шалке 04 са заслужени. Затова говори и статистиката на Хофенхайм под ръководството на младока – 11 победи, 6 равенства и 5 загуби. В момента тимът му е четвърти в класирането с 16 точки, на четири зад лидера Байерн и на две зад амбициозния РазенБалшпорт (Лайпциг), който е втори. Трети е Херта със 17. Освен това Хофенхайм е един от трите отбора в Бундеслигата, които още нямат загуба от началото на сезона. Останалите са Байерн и богатите „червени бикове“ от Лайпциг. В първия кръг Хофенхайм беше близо до победа над РазенБалшпорт, но допусна изравняване в последната минута. Последваха още три равенства – срещу Майнц, Волфсбург и Дармщад. След това ремитата бяха заменени от четири поредни победи, като последната от тях беше в събота срещу участника в Шампионската лига Байер (Леверкузен).

Успешното представяне на тима донесе и повишено самочувствие на младия треньор: „Аз съм млад треньор, но отдавна вече не съм ученик.“ А това е точно така, тъй като Нагелсман започна да чиракува в треньорската професия преди осем години, когато контузия прекрати рано кариерата му и той стана асистент на Томас Тухел във втория отбор на Аугсбург. Вместо да залегне над учебниците в някой университет, 21-годишният тогава Юлиан Нагелсман започна да изучава съперниците и треньорския занаят. Сега той е достатъчно уверен в способностите си, че си позволи да промени традиционната схема на игра на Хофенхайм 4-2-3-1.

В момента отборът му е много по-пластичен на терена. В зависимост от съперника и дори по време на мач се използва различна постройка. Отборът играе с петима в халфовата линия, трима в защита или се прибягва до 4-3-3. Това пък доведе до повишаване на резултатността на офанзивните футболисти. След неговото назначение за треньор тимът вкара 33 гола, като 24 от тях са реализирани от нападателите. Сандро Вагнер, Андрей Крамарич и останалите направо разцъфнаха с тактиката на младия специалист.

„Преди имах проблеми с намирането на моята позиция на терена. Сега обаче нещата се промениха. Полека всички се напаснахме и това даде резултат. Вече имам четири гола в седем мача, а това е прекрасно. Аз лично съм оптимист за представянето ни“, призна Вагнер пред официалния сайт на Бундеслигата.

„Ние нямаме някаква определена схема на игра. Реагираме различно срещу всеки съперник. Треньорът винаги има някакъв план. Освен това играем по-добре с топката, когато трябва да организираме атаките, а това е много важно“, разкри защитникът Никлас Зюле, който вече си спечели място в националния отбор на Германия.

Освен, че наложи млади играчи като 21-годишния Зюле и 23-годишния халф Керем Демирбай, а средната възраст на тима е 24,7 години, Юлиан Нагелсман въведе и новости в тренировъчния процес. От септември тренировките на тима са записвани от дрон, който лети на 60 метра над терена. Двама специалисти събират данните и ги анализират с треньора на Хофенхайм и неговите асистенти. Помагат и двама учени от университета в Дюселдорф.

„Тези записи дадоха различна перспектива. Играчите учат по-добре и по-бързо разбират какво се иска от тях, когато има подобна визуализация“, анализира Нагелсман пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Дотук нововъведенията на Юлиан Нагелсман, неговата младост и увереност в силите дават резултат. Сега обаче им предстои да бъдат подложени на сериозен тест. В следващите две седмици Хофенхайм има три трудни мача. В сряда предстои гостуване на Кьолн за Купата на Германия. Следва домакинство срещу силно представящия се Херта и визита на лидера в класирането и традиционен фаворит за титлата Байерн.
Веселин РУСИНОВ, БЛИЦ СПОРТ

ВСИЧКО ЗА ГЕРМАНСКАТА БУНДЕСЛИГА