Трагичен инцидент се случи на строеж на стадион за Мондиал 2022 в Катар. Един строител загина по време на работа, обявиха от организационния комитет на първенството, но не разкриха подробности.

Трагедията се е случила вчера сутринта на „Ал Уакра Стейдиъм“ и е започнало разследване, разкриха от Върховната правна комисия. Стадионът е по проект на британския архитект Заха Хадин.

Около 5100 работници от Непал, Индия и Бангладеш работят по стоежите на стадионите в Катар. В последните години има много обвинения от различни правозащитни организации, че при изграждането на съоръженията за Мондиал 2022 се потъпкват човешки права и норми за сигурност, а работниците живеят в изключителна мизерия.

Преди време Върховната правна комисия обяви, че няма инциденти, свързани със строежите. Правната кантора „DLA Piper“ обаче представи доклад през 2013 година, в който показа доказателства за смъртта на дузини работници южноазиатски произход при изграждането на стадионите.

Катарското правителство отрече обвиненията и твърди, че просто има голям процент на сърдечни удари при строителите. Аутопсиите на внезапни и неочаквани смърти случаи са забранени в Катар, освен в случаите, в които не се подозира престъпление.

ООН настоя Катар да подобри условията на работниците преди пика на строителните работи през 2017 година и правителството в Доха обяви, че е започнало работа по изпълнението на призива.