Новият президент на УЕФА Александър Чеферин потвърди, че крои планове за в бъдеще финалните срещи в Шампионската лига да се играят извън Европа. Това предложение означава, че на феновете от Стария континент може да им се налага да стават посред нощите, за да гледат мача за трофея в най престижния клубен турнир.

„Мисля, че това може да бъде идея за бъдещето, но трябва да говорим за това. От Португалия да летиш до Азербайджан и например същото, както да летиш за Ню Йорк. За феновете това не е никакъв проблем, но ще видим”, сподели Чеферин пред АП.

49-годишният словенец наследи французина Мишел Платини на 14 септември. Той иска да въведе и нещо като открит търг с наддаване за определянето на стадионите, които ще домакинстват на финалите в Шампионската лига занапред. Досега УЕФА вземаше решение на кой стадион да се играе финалът в турнира.

Новото правило може да влезе в сила от сезон 2018/19, тъй като следващите два финала вече са определени. В края на този сезон уелската столица Кардиф е домакин на финала, който ще се играе на „Милениум Стейдиъм”, а през 2018 година двата най-добри отбора на Стария континент ще си оспорват трофея в Шампионската лига на Олимпийския стадион в украинската столица Киев.

Идеята на Александър Чеферин не е нещо ново. От три години насам мачът за Суперкупата на Италия се играе някъде в Азия, като за последно бе в катарската столица Катар. Американската футболна лига (NFL) ще има три мача тази година в Лондон. Целта определено е повече приходи от маркетинг.

„Шампионската лига е най-добрият спортен продукт в света”, завършва Чеферин, намеквайки, че трябва да се извличат максимално печалби от турнира.

РЕЗУЛТАТИ, ПРОГРАМА И КЛАСИРАНЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА