Левски (Чикаго) се наложи с 4:1 срещу японския Шогун Уинд 1988 и продължава борбата за купата на Премиерлигата при над 30-годишните в САЩ, информира chicago.bg. Двата тима се срещнаха в четвъртфинален двубой, като "сините" бяха поставени като носител на купата през последните два сезона. Ден преди мача, мястото на срещата беше променено, поради дублиране на терена с друг двубой. Двата отбора изиграха мача на „Сръбска братска помощ“ в Лейк Вила.

Дисциплинираните японци бяха дошли от ранни зори на стадиона и редяха тактическата схема за мача. Обикновено това не им помага много, защото са аутсайдери в лигата, но този път бяха на път да сътворят изненада. В началните минути на мача Димитър Стойков заигра като вратар, до влизането в игра на основния страж Мартин Митев. В 17-ата минута Стоян Стойчев напредна по лявото крило и центрира в наказателното поле на японците. Топката прехвърли единия централен защитник и се удари в ръката на другия. Главният рефер видя нарушението и отсъди дузпа.

С изпълнението се нагърби сърбинът Владимир Вукайелович и отбеляза за 1:0. Сякаш попадението успокои „сините“ и първото полувреме завърши при този резултат.

С подновяването на играта японците успяха да изравнят от контраатака за 1:1. Този резултат се запази до 71-ата минута, когато Стефан Златев изпълни ъглов удар от ляво и снажният Танко Дяков отбеляза с глава за 2:1. Пет минути по-късно отново бившият играч на Черно море с удар по земя извън наказателното поле изненада японския страж за 3:1. Крайният резултат 4:1 оформи Димитър Стойков с глава и нова асистенция на Стефан Златев от ляво.

Секунди преди края Танко Дяков имаше възможност да отбележи хеттрик сам срещу единия от централните защитници, но реши да подава и атаката се измести от наказателното поле, загубвайки своя ритъм.

При резултат 3:1 за два жълти картона, респективно червен от игра беше изгонен Стоян Стойчев. Вторият фал беше за безумно влизане с бутоните напред в краката на японски играч.

„Доволни сме от победата, но не и от играта на отбора. През по-голямата част от мача японците стояха по-добре на терена от нас. Само благодарение на страхотните изяви на вратаря Мартин Митев не се стихна до лош развой за Левски. Не знам на какво се дължи, може би ни липсваше мотивация. Шогун сме ги побеждавали винаги и въпреки разликата в класите на двата отбора, те не са се отказвали и са се борили до последния съдийски сигнал. В този мач японците надминаха всякакви очаквания и играха по-добре от нас. За щастие футболът се брои на голове и малко след изравнителното попадение успяхме да се събудим и да оправдаем очакванията за победа. Срещу гърците, ако играем по същия безобразен начин не ни чака нищо добро“, коментира капитанът на Левски (Чикаго) Александър Карабелски пред chicago.bg.

Тази неделя (23 октомври) от 9:30 часа сутринта на Олимпик парк в Шамбург (игрище номер 1), на адрес: 1675 E. Old Schaumburg Road, Schaumburg, IL 60173, Левски играе полуфинален мач за купата срещу АЕК (Чикаго). Припомняме ви, че през миналия сезон гърците бяха единственият отбор, който българите не успяха да победят в двата си мача, излизайки от тях само с една спечелена точка.