Ливърпул приема Манчестър Юнайтед в дербито на 8 кръг на Висшата лига. Срещата тази вечер предизвиква огромен интерес не само заради историческото съперничество на двата тима, но и заради сблъсъка на двама от най-колоритните треньори в английския елит – Юрген Клоп и Жозе Моуриньо. Дори мачът беше обявен като Нормалния срещу Специалния. Както е известно, при назначението си начело на „червените“ преди година Клоп обяви, че е Нормалния. Не бива да се забравя, че мърсисайдци и „червените дяволи“ са претенденти за шампионската титла.

Въпреки тези факти фокусът на дербито беше изместен от очакваното зрелище на „Анфилд“ в посока към „Олд Трафорд“. Или поне на около 8 км от стадиона на Манчестър Юнайтед. Именно там е роден и живее съдията на мача Антъни Тейлър, който е фен на шестодивизионния Олтринкам.

Жозе Моуриньо сам постави под съмнение назначението на рефера и вече е изправен пред наказание заради коментар относно арбитъра на мач. По-важното е, че нарядът беше оспорен от значително по-влиятелна личност в английското футболно съдийство. Бившият шеф на Съдийската комисия Кийт Хакет обяви, че с назначението на Антъни Тейлър под огромен риск за сигурността си са поставени не само съдията, но и неговото семейство.

„Не разбирам защо дербито беше дадено на Антъни Тейлър, който живее толкова близо до „Олд Трафорд“. Така има огромен риск за него и семейството му, ако нещо по време на мача се обърка. Това не е правилно. Подобни случаи е имало в миналото. Помните, че заради заплахи Дейвид Елрей си постави паник бутон в къщата“, обяви Хакет.

Иначе и двата отбора имат известни проблеми с контузени играчи, но повече са притесненията в Ливърпул. Адам Лалана пропуска мача заради проблем в слабините, а Джорджино Вайналдум получи травма, докато беше с националния отбор на Холандия. Защитниците Натаниъл Клайн и Деян Ловрен са на линия, а Емре Джан е на път да излезе титуляр за първи път през сезона. Манчестър Юнайтед ще може да разчита на Хенрик Мхитарян и Люк Шоу, които са възстановени от контузии. Фил Джоунс обаче пропуска мача на „Анфилд“.

ЛИВЪРПУЛ – МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД

Днес от 22:00 часа по Диема Спорт 2
Ливърпул, „Анфилд“
Съдия: Антъни Тейлър

ВЕРОЯТНИ СЪСТАВИ
liverpul.jpgЛивърпул: Лорис Кариус, Натаниъл Клайн, Деян Ловрен, Джоел Матип, Джейвс Милнър, Джордан Хендерсън, Емре Джан, Фелипе Коутиньо, Роберто Фирмино, Садио Мане, Даниел Стъридж
Контузени: Вайналдум, Лалана, Оджо, Гомес

manutd.jpgМанчестър Юнайтед: Давид де Хеа, Антонио Валенсия, Ерик Байи, Крис Смолинг, Дейли Блинд, Андер Ерера, Пол Погба, Джаси Лингард, Хуан Мата, Маркъс Рашфорд, Златан Ибрахимович
Контузени: Джоунс

Общ баланс: 196 мача, 65 победи за Ливърпул, 52 равенства, 79 победи за Манчестър Юнайтед
Баланс за първенство: 166 мача, 55 победи за Ливърпул, 44 равенства, 67 победи за Манчестър Юнайтед

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
* Поражение на Ливърпул ще означава, че „червените“ за първи път от началото на 2005 година ще запишат три поредни домакински загуби от Манчестър Юнайтед.
* „Червените дяволи“ спечелиха последните си четири мача срещу Ливърпул и седем от последните девет.
* Двата тима не са завършвали наравно вече пет години, след като през октомври 2011 години направиха 1:1 на „Анфилд“.
* Юрген Клоп има само една загуба в петте си мача срещу Жозе Моуриньо, като спечели три от тях и една среща завърши наравно.

ВСИЧКО ЗА АНГЛИЙСКАТА ВИСША ЛИГА