Синя България припозна ЦСКА. Припозна и вечното дерби. Айде, ако не цялата, то болшинството от нея. Искате доказателства ли? Ето ги.

Първи го направи Люпко Петрович. Той си го каза още преди мача, че това си е същата битка №1 на България. Последваха го десетки ветерани и легенди на Левски – Кирил Ивков, Емил Спасов и други. Стори го и Наско Сираков още през лятото, когато обяви в интервю за БЛИЦ СПОРТ, че припознава новото ЦСКА.

Вижте само какво се случи на мача онзи ден. Сектор „Б” беше изпълнен до краен предел, пукаше се по шевовете. Толкова народ в гнездото на левскарите не е имало отдавна на вечното дерби.

Ако за тях това не е ЦСКА, а някаква си там симбиоза между Етрополе, Ловеч и не знам си още кой, на трибуните я щяха да се съберат 2-3 хиляди сини шалчета, я не. Но сектор „Б” си беше пълен до дупка.

Официално тези, които твърдят, че ЦСКА е Литекс, вътрешно в себе си също припознават „червените”. Но не искат да го признаят. И никога, ама никога няма да го сторят. Като моя приятел и бивш колега Васил Колев. Той, завалията, тонове мастило изписа в последните дни. Толкова много, колкото не е писал в над 25 годишната си кариера като журналист.

Погледнете форумите в интернет. Там е бъкано от коментари след мача. Не десетки, не стотици, а хиляди. Имало дузпа, нямало дузпа. Ползват и познатите кулинарни и селскостопански епитети като „чорбари” и „прасета”. Ако за левскарите това наистина е Литекс, всичко щеше да мине далеч по-кротко. И без, разбира се, да четем  и чуваме всеизвестните синоними на ЦСКА, които са неделима част от речника и футболния фолклор на сектор „Б”.  

Дълбоко в себе си левскарите ужасно, ама ужасно много съжаляват, че не спечелиха не срещу „оранжевите” или „пембените”, а срещу „армейците”. И ги е яд, че от 27 април 2013 година нямат победа над ЦСКА. А толкова силно жадуваха да я постигнат, че прегоряха както на терена, така и на трибуните.

От цялата траурна церемония с погребения, катафалки, попове и т.н. пък лъхаше на омраза. На онази познатата до болка омраза от 1948 година до днес. Това не е ли отново доказателство за припознаване?

Левскарите искаха привидно да ни покажат, че не приемат новото ЦСКА, но с действията им се получи точно обратният ефект…  Което означава само едно – войната и омразата между „червените” и „сините” я има. И ще я има, докато свят светува.
РУМЕН ИЛИЕВ/БЛИЦ СПОРТ

P.S. - За да докажем, че в БЛИЦ СПОРТ няма цензура по темата "ЦСКА - Левски", очаквайте скоро контрапункти на други колеги от редакцията!


Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига