Пилотът на Хонда Марк Маркес спечели шампионската титла в Мото GP, след като триумфира в Гран При на Япония. Това е трети шампионски трофей за испанеца в последните четири години.

Голяма услуга на Маркес направиха пилотите на Ямаха Валентино Роси и Хорхе Лоренсо, които отпаднаха. Преди началото на състезанието пилотът на Хонда имаше аванс от 52 точки пред Роси и 66 пред Лоренсо. Отпадането на двамата днес ги лиши от шанса да се борят за титлата в оставащите три старта до края на сезона.

Валентино Роси стартира от полпозишън, но още на първия завой беше задминат от Хорхе Лоренсо. Италианецът започна да притиска съотборника си в Ямаха, но 18 обиколки преди края падна и отпадна от състезанието.

Миналогодишният шампион Лоренсо продължи буквално да стои между Маркес и титлата. Той се нуждаеше от място в Топ 4, за да лиши испанския си сънародник от предсрочно спечелване на шампионата.

Вместо това Хорхе Лоренсо отпадна пет обиколки преди края на състезанието в Япония и Марк Маркес завоюва петата си победа за сезона и титлата. Андреа Довициозо и Маверик Винялес финишириха съответно втори и трети в Япония.