Христо Стоичков отново изтъкна колко много е дал легендарният треньор Йохан Кройф на него и съотборниците му в "Дрийм тийм"-а на Барселона от началото на 90-е години. За българина, холандският специалист е подготвил играчите си да се адаптират към света след като приключат футболната си кариера.

Камата даде обширно интервю за "Дейли Телеграф", където коментира предстоящия в събота сблъсък във Висшата лига между двама от съотборниците му в звездния каталунски тим. Мениджърите на Манчестър Сити и Евертън Пеп Гуардиола и Роналд Куман бяха част от отбора, спечелил Купата на европейските шампиони през 1992 г. и променил историята на клуба.

"Резултатът ще бъде 33%, 33%, 33% и 1%. Ето защо… там са трима големи приятели. Чики Бегиристайн, Пеп и Ранолд, а последният процент е за феновете да се наслаждават. Винаги съм знаел, че ако един ден Пеп и Роналд решат да станат треньори, те ще бъдат много добри. Двамата се справят изключително", споделя българинът.

"Те играеха отзад и ролята им беше повече в защита, докато моята работа бе да правя разликата на таблото", спомня си Стоичков за времето, когато играеше с тях.

"Няма значение колко различни бяхме като личности. Давахме най-доброто от себе си, за до постигаме резултати като отбор. Пеп и Роналд са тотално различни като хора. Роналд беше млад, около 26-годишен, когато пристигна, но вече имаше сериозен опит. Той разбираше играта. Освен това е страхотен човек и мой много добър приятел. Пеп се присъедини към отбора малко след началото на "Дрийм тийма". Той беше пристрастен към играта. Мислеше за футбол по 24 часа на ден, разказва Ицо.

"Ако не се разбираха, нямаше да може да постигнат подобен синхрон на терена. Различията оставаха в съблекалнята. Всеки имаше свои идеи, но Йохан Кройф решаваше кой къде ще играе и какво ще прави.
Неговите тренировки бяха много повече от физически. Той ни тренираше на емоционално, умствено и психологично ниво. Сега мога да осъзная, че той разбираше колко сложен е света. Искаше да ни подготви за живота по такъв начин, че когато приключим с професионалния футбол, да можем да се адаптираме към света", казва Стоичков.

"Животът като професионален футболист е лесен, върти се около красиви неща. Пътят ти е от къщата до игрището, от хотела до игрището. Истинският живот е напълно различен. Изпълнен е с неочаквани промени, които изискват от теб да си зрял и подготвен да се справяш с различни ситуации. Йохан искаше да ни подготви в този аспект. За мен няма никакво съмнение, че неговото обучение помогна много на повечето от играчите му да станат треньори. Най-голямото му влияние върху играчите бе да ни подготви за това, което ни очаква на терена и извън него. Той никога не позволяваше каквито и да е детайли да останат незабелязани", казва още българинът.