Дали предстоящият мач между ЦСКА и Левски е вечното дерби на България? След като БЛИЦ СПОРТ пусна анкета до своите читатели по най-дискутираната тема, направихме и нещо друго - потърсихме за отговор бивши футболисти и треньори на двата тима, както и известни привърженици на "червените" и "сините". Ето какво заявиха те.

Георги Василев - Гочето (бивш треньор на Левски и на ЦСКА): "За мен е вечно дерби. Нищо лошо няма в това, което се случи през лятото (б.р. - визира преместването на Литекс в София). Не трябва да обезценяваме и омаловажаваме мача в събота. След като двата отбора излизат с традиционните си цветове - сини срещу червени, от двете страни застават традиционните агитки, това е дерби. Убеден съм, че във времето още повече ще се наложи това мнение и темата ще спре да се дискутира."

Стефан Грозданов (бивш треньор на Левски): "По имената е дерби, излизат ЦСКА срещу Левски. Не знам кой как го приема, всеки има свое мнение. Ако историята на ЦСКА е тази, с която извоюваха толкова много шампионски титли и други трофеи, с редица легенди, които са играли за клуба, следователно срещата в събота е вечно дерби. Някои хора обаче смятат, че Литекс е завладял ЦСКА, въпрос на избор е. Всеки избира това, в което е убеден."

Кирил Ивков (бивш играч на Левски): "За мен е вечно дерби и цял живот ще си бъде такова, колкото и някои хора да го омаловажават. Левски - ЦСКА е най-хубавото дерби в България. И аз го очаквам с нетърпение и в събота ще бъда на стадиона. Когато Левски играе в София, винаги съм на мач. Искрено се надявам всичко да мине нормално. Притеснявам се от тези неща, които се случват с феновете. Не мога да разбера как така левскарите ще бъдат охранявани от полицията, а феновете на ЦСКА от частна фирма. Това е недогледана работа. Дано няма ексцесии и дербито да протече нормално. Едното ми внуче утре навършва 15 години, детето на сина ми Иво. Преди го водех с мен на мачовете, но вече ходи сам - в Сектор "Б", не пропуска мач. Не трябва да има война по стадионите, футболът е просто една игра.

Спас Джевизов (бивш играч и треньор на ЦСКА): "Това не може да бъде вечно дерби, няма нищо общо. Категоричен съм, не го приемам за дерби. Моето ЦСКА замина, вече не съществува. Утре предстои мач между два отбора, които спорят за трите точки. Нищо по-особено не е. Не съм много сигурен дали ще го гледам с интерес по телевизията. Следя българския футбол, въпреки че вече няколко месеца съм без работа. Нормално, животът ми е минал във футбола. Няма любов вече. При мен беше много любов, бях заложил всичко на картата. С огромна чест защитавах фланелката на ЦСКА. Имах 40 години служба в ЦСКА, който замина, всичко вече е в историята. Съжалявам много, защото този клуб е писал историята със златни букви, а видяхте какво се случи. Аз бях само малка частица сред редицата големи футбоисти, които са минали през ЦСКА."

Емил Спасов (бивш играч на Левски): "Разбира се, че е вечно дерби, как да не е? Ще има доста хора на стадиона. Всички очакваме с интерес този мач. Близо две години нямаше мачове между Левски и ЦСКА. Дербито липсваше на всички. Това, че ЦСКА си смени името и ги припознават като Литекс, аз не смятам същото. Дербито си е дерби."

Сашо Станков (бивш помощник-треньор на ЦСКА): "Не ме интересува, нямам коментар."

Георги Иванов-Гонзо (бивш играч, треньор и шеф в Левски): "Не коментирам дали за мен мачът е вечно дерби или не... Искам обаче от цялото си сърце и душа да пожелая успех на Левски!".

Илиян Стоянов (бвиш играч на ЦСКА и Левски): "Ама моля ви, няма смисъл от такъв въпрос! Това не е вечното дерби. Това е мач между пребоядисания Литекс и Левски. Точка по въпроса!".

Георги Димитров (бивш играч на ЦСКА): "Повече от ясно е, че това е мач между ЦСКА и Левски, а не между Литекс и Левски. Който говори друго, си е лично негова работа. Друг е въпросът, че от години не е имало истинско дерби между двата отбора. Повечето мачове помежду им в последните години са посредствени и реално мачът е дерби само на приказки..."

Андрей (известен привърженик на Левски): "За какво вечно дерби говорим? Вечният съперник на Левски умря през септември. Утре имаме мач срещу отбор, който реши да се премести в столицата. Всички свикнаха да идват в столицата и да ги приемаме. Заради това София постоянно се разраства. Но ние сме гостоприемни и ще ги приемем и тях, това е традиция".

Как ще завърши мачът ЦСКА - Левски?

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига