Традицията едни от най-големите скиори за всички времена да откриват сезона в Банско продължава. 44-годишният знаменит австрийски спускач Фриц Щробъл, който от почти две десетилетия държи рекорда за най-бързо време на страшилището на пистите – „Щрайф“, ще даде старт на 14-ата кампания в курорт №1 на 17 декември.

Така той ще стане 28-ата легенда, подкарала зимата по Бъндеришка поляна от 2003-а насам, и общо 16-ият олимпийски шампион, участвал в събитието, пише вестник "Банско утре". Преди него чест на Банско оказаха 15 носители на 26 титли под петте кръга.

Фриц Щробъл има 31 подиума за Световната купа – от тях 9 победи (7 в спускането и 2 в Супер Джи), а цели 110 пъти е бил в Топ 10. Именно при втория си успех – на 25 януари 1997 г. в Кицбюел, лети като куршум със 106,9 км/час и финишира за свръхчовешките 1:51,58 минути, които са ненадминати и до днес. Освен това бъдещият гост на Банско е сред шепата скиори с дубъл на „Щрайф“. След историческата 1997-а той печели свирепото състезание, известно като „Ханенкамабфарт“, и през 2000 г.

Най-големият му триумф безспорно е олимпийското злато от Солт Лейк Сити (САЩ) през 2002 г., когато на 10 февруари със стартов №10 отнася конкуренцията на писта „Гризли“ в своята коронна дисциплина – спускането. Любопитна подробност за това време е, че през лятото Фриц работи като полицай в градчето Халайн. През 2007 г. става и световен шампион отборно в Оре (Шв), а малко след това прекратява кариерата си. В прощалното си каране – Супер Г за Световната купа на 15 март в Ленцерхайде (Швейц), Щробъл прави нещо уникално – понася се по писта „Силвано Белтрамети“ с костюм и перука от XVIII век, издокаран като гениалния композитор и разбира се, свой сънародник – Волфганг Амадеус Моцарт. Налага му се да спира няколко пъти, за да обира овациите. Впоследствие доразвива музикалната тема, записвайки парчето „Гений на ските“, което стига до №2 в Австрия.

Истинска класика в жанра е и неговото съперничество по линия на Вундертима с Херман Майер-Херминатора и Щефан Еберхартер – и двамата впрочем са откривали вече сезоните в Банско – съответно през 2012-а и 2014-а. С тях той е съучастник в едно от най-невероятните постижения в ските – на 21 декември 1998 г. в Супер Джи за Световната купа на домашната сцена в Инсбрук деветима австрийци превземат първите 9 места в класирането! Херминатора е на първо, Щробъл – на трето, а Еберхартер – на четвърто.

Накрая – малко известна подробност от биографията му, свързана пряко с Банско. И тя е, че Фриц Щробъл трябваше да дойде под връх Тодорка в свитата на принца на Монако Албер II за така и неосъщественото през 2011-а благотворително състезание World Star Ski Event, което се проведе година по-късно.