Група водещи клубове от няколко страни, включително Дания, Шотландия и Холандия, водят преговори за създаване на нов европейски футболен турнир, която е отговор на планираните промени във формата на Шампионската лига.

През месец август УЕФА анонсира серия промени в най-престижния си турнир, включително и гарантирането на място в Шампионската лига за първите четири отбора от класирането на Топ 4 на първенствата. С тези промени се оставят само 16 свободни места за останалите отбори от континента.

Управата на ФК Копенхаген, настоящият лидер в първенството на Дания, потвърди, че подобни преговори за нов турнир вървят в момента.

„Да, така е! Ако не реагираме сега, ще видим как грандовете стават още по-големи и силни, докато клубове като нашия ще се окажат в по-трудно положение“, призна Андерс Хорсхолт, изпълнителен директор на ФК Копенхаген, пред датското издание „БТ“.

Той уточни, че клубовете, които ще играят в новия турнир, най-вероятно ще трябва да напуснат местните си шампионати. Хорсхолт разкри, че в момента в преговорите участват клубове от Дания, Швеция, Норвегия, Холандия, Белгия и Шотландия. Преди седмица организацията на Европейските професионални футболни лиги отказа да приеме предлаганите промени от УЕФА.