Първият финландец в НХЛ Мати Хагман почина на 61-годишна възраст в болница в Еспоо. Причината за смъртта му не беше обявена, въпреки че той от известно време имаше здравословни проблеми.

Бившият център стана първият роден и играл във Финландия хокеист, избран в драфта на НХЛ. Той е привлечен от Бостън Бруинс през 1976 година, след като преди това е носил екипа на ХИФК (Хелзинки) в продължение на няколко години.

В началото на следващия сезон Хагман е продаден на Квебек Нордикс, който по време се състезава в конкурента на НХЛ - WHA (Световната хокейна акоциация). В края на същия шампионат той се завръща във Финландия.

Две години по-късно Мати Хагман отново играе в НХЛ. Облича екипа на Едмънтъл Ойлърс, където е преместен като ляво крило в нападателна тройка с Марк Месие и Глен Андерсън. За два сезона като съотборник на Уейн Грецки в Едмънтън финландецът вкарва съответно 20 и 21 гола.

След края на кариерата си Мати Хагман беше треньор на няколко финландски отбора, а през 1995 година е приет във Финландската хокейна зала на славата. Неговият син – Никлас, също игра в НХЛ, където има 770 мача, а в момента носи екипа на Кярпят Оулу.