ЦСКА и Левски ще излязат един срещу друг на 15 октомври. Любопитното е, че на същата дата, но през 2000 година, двата гранда отново са на терена в шампионатен двубой. Поради тази причина в рубриката БЛИЦ Архив ще припомним на нашите читатели какво се случи точно преди 16 години.

Двубоят ще се запомни с няколко акцента: смъртта на запалянко, дебютът на италианския треньор Енрико Катуци във вечното дерби, повторният дебют на Люпко Петрович начело на „сините”, последното участие на Димитър Бербатов в мач №1 на България и един странен слух.

Започваме отзад напред. Дербито завършва 1:1. Още преди неговото начало из футболна София се шушука, че срещата ще приключи наравно. Според мълвата, двата клуба се били разбрали да си поделят по една точка, за да може и Катуци, и Петрович да не бъдат в ролята на загубилите.  Все пак това е първото участие на италианския специалист във вечното дерби, а Люпко току-що се е завърнал от Китай, за да поеме отново Левски. Даже се говори, че Бербатов щял да отбележи гол...

Прогнозата на „болните мозъци” се сбъдва що се отнася до крайния резултат. Двубоят, игран на „Армията”, протича доста миролюбиво, а в началото на втората част двата отбора набързо си разменят по един гол. Най-напред Едуард Цихмейструк открива за „сините” с красиво попадение след пас на Станимир Стоилов. Веднага при следващата атака ЦСКА вдига феновете си на крака – след центриране на Светослав Петров Иво Тренчев се извисява над всички и с глава изравнява.

Вие нормални ли сте? Какви уговорки, какви глупости говорите?!”, беснее изпълнителният директор на Левски Наско Сираков след последния съдийски сигнал на холандския рефер Марио ван дер Енде.

„Просто изпуснахме победата. Ако бяхме удържали аванса си още 5-6 минути, ЦСКА нямаше да ни изравни”, категоричен е Сираков.

„Все бях чувал за измишльотини, но тази просто ме съсипа. За нищо на света не може да има уговорка между двата тима”, отсича изпълнителният директор на „червените” Стойне Манолов.

Мачът е от особено значение за Димитър Бербатов, който през лятото е продаден на Байер (Леверкузен), но договорът му влиза в сила от 1 януари 2001 година. Митко за последен път излиза с червения екип срещу Левски. Голямата му мечта е най-после да се разпише в „синята” врата, след като преди това е правил няколко непростими пропуска в големия футболен сблъсък на България. Но в крайна сметка не успява. Не той, а Тренчев е голмайсторът за ЦСКА на 15 октомври 2000 година.

Ужасът обаче настъпва след края на дербито. В заведение, намиращо се в непосредствена близост до Националния стадион, 30-годишният Младен Младенов е седнал с приятели на бира и пържени картофи, за да коментират мача. В този момент отвън на улицата се засичат фенове на ЦСКА и Левски. „Сините” хвърлят бомбичка, която за нещастие удря Младен в гърба. Неговите авери веднага звънят на „Бърза помощ”. След не повече от 10 минути линейката пристига и тежко раненият Младенов е откаран веднага в болница. Макар че лекарите реагират адекватно, мъжът умира. Двама от ултрасите на Левски, за които се доказва, че са изработили и хвърлили бомбичката, са арестувани...БЛИЦ АРХИВ

15 октомври 2000 г., А група
ЦСКА – ЛЕВСКИ 1:1
0:1 Цихмейструк (46), 1:1 Тренчев (47)
ЦСКА: Немодруг, Кременлиев, Тренчев, Вранеш (82 – Хр. Янев), Т. Янчев, Томаш, Св. Петров, Букарев, Бербатов, Видолов (85 – К. Мирчев), Ст. Ангелов.
ЛЕВСКИ: Иванков, З. Сираков (59 – Г. Бачев), Пажин, Драгич, Г. Марков, Ст. Стоилов, Топузаков, Б. Иванов, Цихмейструк, Г. Иванов (90 – Михтарски), Ч. Атанасов (64 – Телкийски).
Съдия: Марио ван дер Енде (Холандия)
Стадион „Българска армия” – 20 000 зрители

АНКЕТА: Вечно дерби ли е мачът ЦСКА - Левски в събота?

Всичко за Първа лига - ТУК

Програмата на Първа професионална лига