Вицепрезидентът на БФС Йордан Лечков разкри, че се подготвя план за излизане от дупката, в която е попаднал националния отбор.

„Предприели сме стъпки. От понеделник, начело със селекционера Петър Хубчев, се събира голяма група футболисти, с които ще се направи план-програма и ще се работи в следващата година. Ще се спрем на по-млади играчи, защото тях по-лесно можем да ги научим как да изпълняват определени упражнения. Целта е да се изготви еднаква методика на работа, на подготовка. След квалификацията с Беларус ще има нова среща. Идеята е всеки месец въпросната група от 25-30 души да се събира и да работи под ръководството на Хубчев. Много важно е да се подобри физическото състояние на футболистите, защото бяхме като детска градина край Пол Погба по време на мача с Франция. Важно е да се наблегне много и на индивидуалната техническа работа, на допълнителните занимания. Без добро кондиционно състояние обаче няма как да се работи допълнително. Ако нямаш необходимата физическа подготовка, ще имаш страх от топката", заяви Лечков пред "Диема Спорт".

„Затова дали имаме подготвени треньори? Това поколение няма чак такова желание за спорт; и аз имам момчета вкъщи. Трябва да уеднаквим методиката. Трябва да живеем в нашата реалност, няма много желаещи да играят футбол, това е факт. Викали сме лектори, също за съдиите лектори. Основното нещо, което липсва на футбола ни е физическата подготовка. Погба беше като твърда скала спрямо нашата детска градина. Няма как един треньор да те накара да работиш 10 минути сам за себе си. Лично аз съм постигнал моите успехи с много допълнителна работа и много желание. За мен това е основен въпрос. Поканени са всички треньори на тези младежи, които ще дойдат, ще се надяваме и те да споделят, както и ние да им кажем как искаме да играе националният отбор", каза още той.

„Не знам за натиск на клубни босове върху Петър Хубчев. Не съм чул какво е казал Емил Костадинов. Много учуден съм, че колеги имат претенции. Виждаме се по заседания, никой нищо не ми казва в очите. Аз такова нещо не знам. За Венци Стефанов или хубаво или нищо. На мен ми омръзна. Сложете две камери и ще седнем да се надговаряме. На Изпълком сме първи приятели. Не виждам защо да коментирам. Тренировките няма да са затворени, отварям врата, проследете процеса. Ако тренировките са тежки – кажете, ако не са – кажете пак. За селекционера на младежкия национален отбор и бъдещето му Антони Здравков – никога не съм си позволявал да коментирам решения, които ще вземем на Изпълкома“, коментира още Йордан Лечков.

„Виждаме, че третата сила в нашата група Швеция ни надигра категорично и заслужено ни победи. С Беларус и Люксембург ще се борим за по-предно място. Навремето ние бяхме световна сила. Не ни сравнявайте нас, със сегашното поколение. От 10 години не сме сила. Какво ни е наред? Стадион ли имаме, инфраструктура ли имаме, школа ли, в училищата ли се работи? При загуба никога не съм се крил. И на мен не ми е приятно да обирам патроните, които падат, както в кината едно време“, заяви вицепрезидентът на БФС.

„Ако ме предизвикате, аз ще се постарая да ви убедя в обратното. Дори да признаваме, че това ни е нивото, когато човек дойде в националния, трябва да знае, че това е най-големият трамплин за него. Трябва да излезе на терена и да даде всичко от себе си. Да представи себе си в най-добра светлина, а после и за целия отбор“, каза още Лечков.

„Франция заедно с Германия, е най-добрият отбор, поне това е моето мнение. За Швеция – там имахме повече шансове, но не бяха използвани както трябва. Нека да бъдем обективни. Във всяка квалификация се коментира мач за мач. След мача с Люксембург казах, че трябва да се приземим. Нашето място е към златната среда и клони към тези отбори, които не са европейски сили. Не трябва във всеки един мач на националния отбо да търсим вина, а играчите трябва да поемат своята отговорност. Ако ние имаме такива играчи, ние няма как да сглобим як и борбен национален отбор.

Като футболна нация трябва да ги подготвим, ние като ръководство, вие като журналисти, да критикуваме правилно. Пример с Франция – още трепереха от онзи мач с нас през 1993-а. Оттогава за 23 години направиха толкова промени в методологията си и неслучайно имат световна, европейска титла, имат резултати. Защото се работи. А ние имаме една 1994-а година и очакваме от само себе си да се случат нещата“, завърши Лечков.

 

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​