1:4 от Франция и 0:3 от Швеция. Хич не звучи добре, нали? Някои веднага насочиха пръст към виновниците за слабите резултати. Обвиниха най-вече Борислав Михайлов и цялото ръководство на БФС. Други поискаха извънреден конгрес и настояха за оставки.

Спрете се малко бре, хора! Каква вина имат Боби и членовете на Изпълкома? Направиха прекрасна база, създадоха уникални условия за подготовка и тренировки. Те ли да слязат на терена?

Новият селекционер Петър Хубчев пък е най-малкият грешник. Човекът отиде на тежкия фронт срещу французи и шведи, след като проведе едва четири тренировки с националите. Да, точно така – само четири...

Ако трябва да търсим причините, те се крият първо във футболистите и второ в цялостната конюнктура. Играчите излязоха без хъс, без желание, без жажда за силно представяне. Не се хвърли мъжки в битките - та в двата двубоя получихме само един жълт картон. Вярно, срещу Швеция стояха малко по-добре на терена, но това се оказа недостатъчно. Така нужното себераздаване, за което Хубчев говореше толкова много, не го видяхме нито в Париж, нито в Стокхолм. 

Може би основната причина за липсата на качествен национален отбор се крие в цялостната организация на най-популярния спорт у нас. Клубовете дремят и не предприемат нищо по въпроса. С някои изключения – Лудогорец, Славия и ЦСКА, където детско-юношеските школи са на ниво. Но това никак, ама никак не е достатъчно.

Огромен минус е и налагането на ментета-чужденци в повечето ни отбори за сметка на младите български футболисти. Как при това положение да имаме силен национален отбор. Лошото е, че и отдолу не се задава мощна вълна от таланти – нали видяхте какви я свършиха младежите. Същата стока са като батковците им...
МИХАИЛ ДОКОВ/БЛИЦ СПОРТ