Легендарният нападател на Левски Петър Курдов коментира пред БЛИЦ СПОРТ ситуацията в националния отбор след двете световни квалификации - 1:4 срещу Франция и 0:3 срещу Швеция. Той изрази мнение, че е нужно незабавно да бъде свикан извънреден конгрес на Българския футболен съюз и ръководството да бъде сменено.

"Няма какво толкова да кажа за мача. Всички видяха какво се случи. Много е лошо положението. Според мен ръководството на БФС трябва да бъде като в парламента - с мандат. Преди да бъдат избрани казват какво ще направят. Ако не го направят, ако не спомогнат за развитието на футбола през техния мандат - събираме се и избираме нови", започна Курдов пред БЛИЦ СПОРТ.

"Тези герои от САЩ'94 какво направиха като шефове откакто са начело на футбола? Ако са пичове трябва веднага всички да си подадат оставките. Кога България е пускала 21 гола в 5 поредни мача? Никога в нашата история не е било това. Снощи след като стана 3:0 за Швеция смених канала. За какво да ги гледам? Смятам, че повечето българи са направили това", допълни легендата на Левски.

"От 78-а година насам нито една младежка гарнитура не е спечелила нищо. Тогава ние станахме вицеевропейски шампиони. И оттогава нищо. Сега футболистите са само гелове, татуировки, коли. Те са пичове... Но явно не разбират, че трябва и футбол да играят. Срещу Франция и Швеция защитата ни показа изключително слабо ниво".

"Вариантите са два - по 600 деца в школите и правилна работа или като в Лудогорец - с много пари и излизаш и се доказваш на европейската сцена. Ние не правим нито едното, нито другото. Незабавно трябва да бъдат възстановени и спортните училища. С тяхното умиране, умира и спортът ни", каза още 55-годишният бивш национал.

"Хубчев е изключително работлив и скромен. Аз вярвам, че е правилният човек. Но той просто няма избор. Виждате - прави ротации, но резултатите са същите. Това са ни просто играчите. Стигнахме ниво Люксембург", завърши Курдов.
Юри СЛАВЧЕВ/БЛИЦ СПОРТ