Григор Димитров стартира отлично на силния турнир от сериите Мастърс в Шанхай, елиминирайки Ришар Гаске. Първата ни ракета триумфира срещу неудобния за него французин с 6:4, 6:4 и се класира във втория кръг.

За Григор това е историческа първа победа над Гаске. До този момент хасковлията беше записал пет загуби в пет мача срещу съперника, който е №17 в световната ранглиста. Димитров пък от вчера е на 18-ата позиция.

С класирането си за втория кръг българинът си осигури 35 845 долара от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста. Той няма точки за защита от китайския Мастърс, след като пропусна миналото му издание заради контузия.

Следващият съперник на Димитров ще бъде Вашек Поспишил. Канадецът влезе в основната схема от квалификациите, а на старта преодоля Иво Карлович със 7:6(5), 6:4.

Мачът срещу Гаске започна лошо за Григор, който загуби на 15 още откриващото си подаване в двубоя. Българинът изостана с 0:40, взе следващата точка, но после допусна нова неточност от бекхенд и французинът взе ранен аванс от 2:0. Гаске с лекота затвърди пробива и поведе с 3:0, но след това Димитров сложи край на серията на съперника си с гейм на нула. Нещо повече, в петия гейм с чудесна игра Григор успя да върне пробива, печелейки четири поредни точки, след като Гаске бе повел с 40:15. Последва гейм на 30 за Димитров и равенство - 3:3.

Първата ни ракета показваше вдъхновена игра в тези минути, а съперникът му нямаше отговор на ударите на Григор и хасковлията направи обрат в резултата - 4:3. Осмият гейм Димитров беше доста затруднен, трябваше да отразява брейкпойнт при 30:40, въпреки че водеше с 30:0. Българинът все пак удържа подаването си и стигна до успеха в пети пореден гейм - 5:3. С гейм на нула Гаске спря устрема на Григор, а после двамата изиграха маратонски гейм, но за радост той се оказа последен в сета - 6:4.

Димитров започна силно във втория сет, докато французинът определено изглеждаше разколебан и още в първия гейм на втората част Димитров реализира пробив. Макар и трудно българинът затвърди пробива и взе ранен аванс в сета от 2:0. След това Гаске стигна до успех от седмата си точка за пробив и доведе спора до 3:3.

Гришо обаче набързо върна пробива, поведе с 40:0, французинът се доближи до 40:30, но третата възможност бе оползотворена, и отново българинът взе аванс. Пробивът също с лекота бе затвърден, Димитров поведе с 5:3 гейма, и се доближи максимално до успеха. Гаске спечели подаването си, но за Гришо остана да стигне до победата при свой сервис, като успешно изпълни мисията - 6:4.

Мачът продължи 1 час и 32 минути игра.

Следващият противник на Григор - Вашек Поспишил в момента е 131-и в световната ранглиста. 26-годишният канадец е достигал до №25 в класацията на ATP (през 2014). Според официалната статистика Димитров има 3 победи от 3 мача срещу Поспишил, като дори няма загубен сет срещу него.