През следващите 18 месеца световният шампион Веселин Топалов ще представя родната шахматна федерация пред европейския шахматен съюз и пред международната централа. Това решение на Управителния съвет на Българската федерация бе съобщено от президента Силвио Данаилов на специална пресконференция в Пресклуб “България”. Колективният орган на управление е гласувал също правомощията на Данаилов като най-високопоставен ръководител да бъдат временно преустановени докато Международният арбитражен спортен съд в Лозана се произнесе по жалбата на БФ Шахмат за замразяване на членството й в европейския шахматен съюз.

"Сигурен съм, че ще спечелим делото", категоричен е Данаилов.

Той отново наблегна, че БФ Шахмат не е изключена, а с временно спряно членство заради непредставени документи. "Абсурдно е да бъдем изключени, тъй като след Китай и Русия, България е организирала най-много европейски и световни първенства по шахмат", добави още Данаилов.

"А за 200 години световни шампиони са излезли само от три страни – Русия, Индия и България. Срещу мен се води геополитическа битка от 2006 г. насам", продължи Силвио Данаилов, който е и президент на европейския шахматен съюз от 2010 г до 2014 г. Той напомни, че са правени опити и с други национални федерации, които не са послушковци, да бъдат отстранени.

"Не съм се отказал да се боря за президент на ФИДЕ", заяви още личният мениджър на Веселин Топалов.

"Топалов може да стане следващият президент на БФ Шахмат след 2 години, когато изтича вторият ми и последен мандат", сподели Данаилов.

Той отхвърли всякакви твърдения и внушения за финансови и административни злоупотреби в европейския шахматен съюз и в родната федерация.