Залата за тенис на маса в белгийския град Жерпин носи името "Мартин Братанов". За по-младите Братанов е единственият българин с медал от световно първенство в този спорт. Роденият в Плевен Мартин спечели сребро с отбора на Белгия на шампионата в Осака през 2001 година.

Колегата от tennis24.bg Любомир Тодоров се свърза с треньора на мъжкия национален тим на Белгия, който разказа историята как се е стигнало до това да стане кръстник на спортното съоръжение.

"Преди години ме бяха поканили на един мач в града и президентът на клуба по тенис на маса в Жерпин ме попита дали съм съгласен да дам името си на новата им зала, щяло да е хубав пример за младите състезатели. Там ме познаваха добре, защото моята съпруга Барбара е от този град. Бях поласкан от оказаната чест и приех. И така през септември 2009-а беше открита зала "Мартин Братанов", припомни си 42-годишният български специалист.

Достигалият до №67 в световната ранглиста Братанов уточни, че в страната няма частни зали, всички са държавна или общинска собственост. Мартин изведе белгийските национали до медал от европейско, а в момента тренира мъжете и отговаря за националните гарнитури във валонската част на Белгия.

Голямата му тръпка в момента обаче е свързана с тениса на корт. Защото 10-годишният му син Лоан Братанов беше селектиран наскоро от националната федерация да тренира с най-добрите белгийчета на тази възраст.

"Радвам се, че синът ми обича спорта. Лоан ще тренира 5 пъти седмично в националния тенис център през цялата година. Това е голямо признание за него, защото сега има много талантливи малки тенисисти. Той започна да разбира малко български покрай вашия сайт Tennis24.bg, защото от там научава резултатите на Григор Димитров, когото много харесва", заяви Мартин.

Той живее в Белгия от 1991 година, а от 2000 година представя страната. Братанов сподели, че отдавна не си е идвал в България заради служебните си ангажименти, но неговите роднини му гостуват често, така че следи какво се случва у нас.

Нова кауза за него е да подкрепи с каквото може кандидатурата на своя бивш съотборник и добър приятел Жан-Мишел Сев за президент на Международната федерация по тенис на маса. Изборите са през май догодина и Мартин е убеден, че бившият номер едно в света е точният човек и ще ги спечели.