Лукойл Академик спечели първия в историята на българския баскетбол финал за Суперкупата. Тимът надви в изключително интересен и драматичен мач Рилски спортист 93:85. Двубоят премина под изключителната социална кауза на един от партньорите на баскетболната лига “Жълти стотинки”. Събраните средства от билетите за днешния мач ще отидат за подпомагане на каузата. А зала “Универсиада” бе пълна до последното място, което не се бе случвало от години.

Финалът започна с грандиозен гаф. Таблото спря да работи секунди след началото на мача. Последва пауза от около 50 минути, в която бе донесено ново малко табло от зала “Триадица”, с което бе довършена срещата. Така общото времетраене на двубоя бе точно 2 часа и половина. Срещата започна в 18:00 часа и завърши в 20:30 часа.

Двубоят бе и изключително драматичен откъм игра, тъй като минути преди края Рилски спортист изравни за първи път при резултат 83:83. След това обаче Лукойл Академик не допусна изненада и само и единствено благодарение на Саша Загорац спечели трофея.

Срещата не мина и без още скандали. Капитанът на Лукойл Академик Филип Виденов бе дисквалифициран след две поредни технически нарушения. Филип имаше разногласие с единия от съдиите Мартин Хорозов. В този момент от далечно разстояние се намеси и Венци Великов, който нямаше абсолютно никаква работа в случая и отсъди техническо нарушение на Виденов. Той му отговори и го побутна с ръка – последва втори технически фаул и дисквалификация.

За победителите Дани Гибсън вкара най-много точки - 21, но в края на мача се скри и отстъпи лидерството на Саша Загорац, който завърши с 18 точки. За Рилски спортист Келвин Паркър наниза 26 точки, невероятният 37-годишен Данчо Бозов добави 23.

Само в първата част Лукойл вкара 30 точки срещу 18 за Рилецо, а на полувремето тимът от Правец водеше с 55:39. Третата част бе за тима от Самоков, който я спечели с 28:15 и скъси изоставането си. За да дойде последната четвърт, в която Рилски спортист започна все повече да се доближава до противника и изравни при 83:83. Тогава дойде тройка сна Загорац, който направи 86:83. Душан Цветкович върна две точки за 86:85, но Загорац вкара нова тройка за 89:83. След това Лукойл само подпечата успеха си.