Управата на НХЛ ще реши дали да пусне своите звезди за участие на зимните олимпийски игри в Пьончанг през 2018 година най-късно на 15 януари 2017 година. Това стана ясно от изявлението на изпълнителния директор на МОК Кристоф Дуби.

„Нашето желание е на олимпийските игри да участват най-добрите спортисти във всеки спорт. Обнадеждаващо е, че още през този месец комисия на НХЛ ще посети Пьончанг, за да провери условията в хокейната арена. Имаме краен срок за постигане на окончателно решение. Това е 15 януари. До тогава всички страни ще работят по въпроса за осигуряване на участието на звездите от НХЛ на олимпийските игри в Пьончанг и в Пекин (2022)“, обяви Дуби.

В също време собственикът на Вашингтон Кепитълс Тед Леонсис обяви, че ще пусне звездата на тима Александър Овечкин за участие на олимпийските игри в Пьончанг. Това ще се случи дори при отказ на НХЛ да пусне играчите от Лигата на Олимпиадата и дори на клуба да бъде наложена глоба.

„Много хокеисти обичат да играят за националния си отбор, в това число и на олимпийските игри. Поредното доказателство беше само преди дни на Световната купа. Играчите, Лигата и собствениците на клубовете трябва да се съберат и да решат този въпрос. Когато за първи път се срещнат с Овечкин неговите родители много държаха на участието му на олимпийските игри. Винаги ще защитавам неговите интереси. За Ови е много важно да играе за Русия, а аз ще го подкрепя. Заради това може да ни глобят, но се надявам, че няма да се стигне до това. Ще подкрепя капитана на моя отбор, това е мой дълг“, коментира Леонсис.