Естремният бегач и ориентировач Кирил Николов най-после проговори за скандалното решение на родната федерация по лека атлетика да не бъде допуснат до участие в световното първенство по планинско бягане, което се проведе в Сапарева баня. Както вече писахме, Дизела изненадващо беше зачеркнат и не го включиха в националния отбор. Той разказва хронологично случилото се, като до ден-днешен все още е потърсен от никой от БФЛА, дори и от президента Добромир Карамаринов, на когото е изпратил писмо.

Николов също така разказва за странното селектиране в националния отбор по планинско бягане.

БЛИЦ СПОРТ публикува написаното от Дизела:

Ще се опитам да изясня случая в следващите редове, тъй като много хора ме питаха, а определени медии дори писаха неща, които не отговарят на истината. Искам да е напълно ясно каква е моята гледна точка, за да не остава някой с грешното впечатление, че не желая да участвам за България, в което и да било състезание, камо ли в нещо толкова важно за мен като Световното по планинско бягане.

По първоначална информация контролното състезание за Световното първенство по планинско бягане в Сапарева баня беше Държавното първенство по планинско бягане, което се проведе месец по-рано, на абсолютно същото трасе. Първите 4 или 5 души трябваше да се класират за Световното първенство.

Класиране от държавното първенство:


Минути след награждаването треньорите и състезателите без треньори бяха свикани на кратка сбирка. Там беше обявено, че предната вечер е взето решение да се добавят още две контролни състезания, които да определят националния отбор. На въпроса „защо“ получихме отговор  „Държавното първенство е много далеч. Ако победителите случайно излязат от форма, така няма да се допускат до отбора“. Освен това по думите на хората, определящи отбора, контролните след Държавното не бяха задължителни, а препоръчителни. Какво имам предвид. Ако още на Държавното си покрил норматива от 72 минути и в следващите контролни няма петима с по-добро време от теб, влизаш в отбора. Първо – само аз и още един човек покрихме норматива (още на Държавното), и второ, нито на Държавното, нито на контролните след това някой е подобрил моето време.

Както всички останали, и аз бях попитан в прав текст: „Искаш ли да участваш на Световно първенство?“. Моят отговор беше също толкова директен и еднозначен: „Да, искам, но не мога да се явя на тези току-що съобщени контролни, защото се съобщават в последния момент". По това време вече съм планирал други състезания, платил съм стартова такса, настаняване, купил съм самолетни билети.

Първо ми беше направена забележка, че не е добре да участвам на друго състезание преди това. След това се разясни, че тези контролни са препоръчителни, а не задължителни. Беше обяснено също така, че ако не се явя на тези контролни и никой не победи времето ми от държавното първенство, съм щял да запазя мястото си в националния отбор. Затова реших, че няма причина да се притеснявам.

Други водещи атлети от националния отбор също заявиха, че няма да участват на допълнителните контролни, но имат желание да участват на Световното първенство.

От там започна голямото чакане… седмица и половина преди Световното първенство се допитах до другите момчета от националния отбор дали знаят дали са в отбора и и отговорът им беше, че са. Някои от тях се бяха явили на контролните стартове, някои – не, но отборът беше определен. До мен не достигна никаква информация, мейл или телефонно обаждане дали съм или не съм в отбора.

Предположих, че не съм в отбора и 5 дни преди началото на първенството (понеделник, 05.09.2016 г.) изпратих мейл на БФЛА, който гласеше следното:

Привет. Никой до сега не ми се е обадил от БФЛА да ме уведоми дали ще участвам на Световното по планинско бягане. Това ме кара да си мисля, че не съм одобрен за отбора. Взимам решение да НЕ участвам в световното първенство независимо дали съм или не съм в отбора.
Поздрави и хубави празници. Успех на световното.
Kiril Nikolov

По-долу съм обяснил причината за изпращането на мейла.

Дори и след този мейл, нямаше никаква реакция от страна на БФЛА.

Ден преди Световното първенство на фейсбук страницата си написах следния тект: "А за тези от вас, които се чудят дали ще участвам на Световното първенство по планинско бягане (което ще се проведе в България) – отговорът е не. А ако ви интересува защо, можете да попитате БФЛА. Дано поне на вас да отговорят."

На другия ден имаше ето този материал в „7 дни спорт“:

Едва ли можете да си представите разочарованието ми от материала. Тъй като смятам подобни изказвания за изключително некоректни, този понеделник – 03.10.2016 г., изпратих писмо до председателя на федерацията по лека атлетика – Добромир Карамаринов, с надеждата да получа възможност за опровержение и евентуално – извинение от страна на БФЛА.

Пълният текст на писмото:

До Председателя на БФЛА Добромир Карамаринов

Уважаеми г-н Карамаринов,

Пиша Ви във връзка с проведеното в България Световно първенство по планинско бягане и изнесената от името на БФЛА в медиите и на място, по време на надпреварата, информация за моето неучастие във форума.
Бих искал да адресирам следните два цитата от Ваша страна в медиите:

1. “Кирил Николов-Дизела не желае да участва за България на световното първенство.” и 2. “Той е бил селектиран за Балканския шампионат, на който също бяхме домакини, както и за Световното първенство дълга дистанция. И в двата случая не участва по свое желание. В края на август е имало и контролно състезание за избор на състав на същото трасе, на което ще се проведе Световното. Там също не се е явил. В имейл до спортния директор е написал, че дори да е бил в състава, пак е нямало да участва”.

Смятам, че и двата цитата не отразяват правилно действителността, въвеждат в заблуждение, уронват престижа ми и настоявам за опровержение.

Смятам, че вие, БФЛА и обществеността трябва да бъдат запознати със следните факти:

Винаги съм имал и съм декларирал ясно и недвусмислено желанието си да участвам на Световното първенство. Това е заявено неколкократно от мен в медиите, включително и във видео интервюта, които са публично достъпни и до днес.

По отношение на неучастието ми “по мое желание” на Балканския шампионат, за съжаление пропуснах старта, но не поради нежелание, а поради заразно заболяване, за което съм информирал ясно БФЛА. Не смятам, че е правилно да участвам с риск за своето или за здравето на другите състезатели в националния отбор. Това твърдение мога да докажа със съответната медицинска документация.

Относно контролните състезания е важно да се знае следното. В началото на сезона като критерий за Световното първенство беше обявено класирането на Националния шампионат. Изискване, което не е написано никъде и беше комуникирано устно. Въпреки това, аз съм се придържал към него и съм се явил на Националния шампионат. Аз съм Национален шампион на България за 2015 г. в късата и за 2016 г. в къса и дълга дистанция в дисциплината “Планинско бягане”. До момента на провеждане на Световното първенство държа най-доброто време за пробягване на трасето от всички официално провеждани състезания от БФЛА. Непосредствено преди самия Национален шампионат, обаче, бях информиран, че оповестените до този момент критерии се променят и се въвеждат допълнителни контролни. Те от своя страна щели да бъдат зачетени, само ако някой подобри времената от Националния шампионат. Критерий също обявен устно. Това доведе до пълно объркване и неразбиране на начина на селектиране за националния отбор. Не само за мен, но и за други състезатели. Публична информация, какви са резултатите от тези контролни и как е избран Националният отбор, до ден-днешен не е изнесена от БФЛА.

Най-важното, БФЛА никога не ме e информирала писмено или устно дали съм приет в състава за Националния отбор за Световното първенство. При неформални разговори с другите състезатели разбрах, че те са уведомени, но с мен никой не се е свързвал. За мен остава неясно и до ден-днешен как може Националният шампион на България за две поредни години да не бъде уведомен по какъвто и да било начин дали е приет в Националния отбор или не. Изчаках до пет дни преди откриването на първенството и информирах по имейл БФЛА, че взимам решение да не участвам, щом до този момент не съм повикан. Целта ми беше да избегна и ситуация, в която бъда извикан от днес за утре, тъй като аз планирам стартовете и тренировките си внимателно, и няма как да бъда в оптимална спортна форма, ако не съм наясно с моето участие поне десет дни преди това.

Искам да обърна внимание на следното:
Това не е първият случай, в който се стига до спорове за националния отбор по планинско бягане и крос кънтри. През миналия сезон отново се достигна до подобна ситуация с друг водещ атлет – Иван Сираков, който може би по случайност е отново участник и в Националния отбор по ориентиране.

Смятам, че цялостната организация в дисциплината “Планинско бягане” търпи критика – с неясни критерии за националния отбор, липса на добра комуникация, създаване на конфликти с други спортове и федерации, провеждане на важни състезания без добра публичност и пред почти никаква публика и никаква финансова помощ за водещите състезатели. За изминалите две години не съм получил никаква финансова помощ от БФЛА свързана с дисциплината “Планинско бягане” за каквато и да е подготовка или състезание. Въпреки това при участията ми в Националния шампионат многократно съм бил притискан и ми е била отправяна препоръка да не участвам на други състезания, свързани с други спортове. Намирам опитите за подобно кадруване – кой в какви мероприятия да участва, за неправилни. От чисто спортна гледна точка не мисля, че някое от участията ми в други спортове е попречило на подготовката ми за Световното първенство.

Мисля, че е наложително БФЛА да преосмисли политиката си за елитните състезатели в този спорт, особенно за такива, които участват за България и за дисциплината от добра воля и разчитат основно на частно финансиране, което си осигуряват напълно сами.

Надявам се да уточните позицията си пред медиите, тъй като сами виждате, изнесената информация не отговаря на истината и вреди, както на моята репутация, така и на спорта.

С Уважение,

Кирил Николов

Благодаря на всички, които имаха търпението да изчетат поста ми. Благодаря на тези, които се поинтересуваха и ми зададоха въпрос лично, за интереса и подкрепата ви. За мен е важно да се знае, че не съм отказвал да се състезавам за България. В това няма никаква логика, което доказват и над 15-те Световни първенства по ориентиране, които имам зад гърба си, като част от националния ни отбор. Вярвам също така, че човек трябва да носи отговорност за думите си и се надявам събитията да се развият по правилния начин.