Повтарянето на грешки в Лукойл Академик става досадно. И вече не е интересно на никого. Само че, познавайки ситуацията, ако отборът беше попаднал в групите на Шампионската лига, е редно да се обърне внимание и на момента, в който не успя. Предварително правим уточнението, че дори и при пробив в този турнир това нямаше да е колосален успех. Просто, защото в групите в момента ще играе отбор от Финландия - Катая, както и Морнар от град Бар, който до скоро се мотаеше в посредствения турнир Балканска лига. Естествено, в групите на Шампионска лига ще играе и румънският Орадеа, който напълно заслужено отстрани българския Лукойл Академик. Не че момчетата от Орадеа са гениални баскетболисти, дори нивото им е близко до това на Рилски спортист. Какво съвпадение?! Бранко Миркович и Шон Барнет, които изхвърлиха Лукойл, допреди време играха точно в Самоков.

Нали не си предстявате, че двамата са станали извънземни баскетболисти, преминавайки няколкостотин километра на север. Не, просто нивото им е същото, което говори за изключителното пропадане не само на Лукойл Академик, а на целия ни баскетбол. За пореден път станахме за смях, след като румънският баскетбол отдавна изпревари българския. Само вижте снимки от залата в Орадея, ако не сте гледали на живо мача. Едно светличко, приветливо, с хубав паркет, работещо табло - на всичкото отгоре пълна зала. Вярно, не грамадна като в Сърбия, Гърция или Турция, но пълна с 3-4 хиляди души. Да ти е кеф да гледаш баскетболен мач. Преди два дни в "Универсиада" беше мъка...Но това е друг въпрос.

Набиват се на очи няколко стряскащи грешки в Лукойл Академик. Вероятно грешки на растежа заради новия и по-млад директор или неопитния треньор. Цяло лято родният баскетбол се занимава с предложението на Лукойл Академик да увеличи броя на чужденците на петима. Защо тогава клубът не се възползва от това и на позициите "две" и "три" нямаше чужденец?! Прекрасно е, че залагат на българи, но ако идеята на Лукойл Академик беше пробив в Европа на всяка цена, няма никаква логика в действията им. Възрастта на петима от играчите буди притеснение. Филип Виденов е гениален и на тези години, но е на 36 и към този момент неговите функции са само да помага, а не да изнася мачове на гърба си. Саша Загорац е на 32 години, Веселин Веселинов е на 34, Гибсън е на 32, Великов е на 30. Винаги трябват опитни играчи. Само че кой ще тича покрай тях, след като от сметките отпадат и "високите" Корниенко, Загорац, Денис Агре и Стив Зак?! На бой не се отива само със "старци", а и със свежа кръв, която да държи високото ниво в битката.

Нека направим простата сметка, за да видим къде в момента е Лукойл Академик. 16 отбора играят в Евролигата, 20 са в Еврокъп, 40 са в Шампионска лига. Това прави общо 76 отбора. Т.е. Лукойл Академик е извън Топ 76 в Европа и ще участва в четвъртия по сила европейски турнир. В него ще играе и Рилски спортист. Да бяха ги сложили в една група поне да им спестят пътуванията. Турнирът за купата на ФИБА Европа е последната възможност един клуб да играе някъде и в него става със записвания, тъй като на практика това са всички останали отбори, които не са се класирали никъде по-нагоре. Такова чудо никога не е било. Всъщност, вече има ли освободени от чужденците?! От поне двама няма абсолютно никаква нужда за мачовете със Спартак Плевен, Берое и Черноморец. Особено от гарда Дани Гибсън, който може да е бил MVP някъде и някога, но в друг живот, не в този.

В последните повече от десет години след подобни провали в Лукойл Академик винаги е било горещо. Собственикът рядко допускаше някой треньор да излезе сух от ситуацията. Веднага биваше уволняван, което също не беше кой знае колко разумно решение. Преди 2-3 години обаче се видя светлина в тунела. Сашо Везенков им остави Димитър Димитров и Крис Минков, а и имаше надежда в Николай Грозев. Само че Грозев е сюрпризиран един ден преди картотеките за Шампионската лига, че няма да получи права за турнира. Нали Лукойл Академик има много добри юноши и спокойно може да се лиши от услугите на един от тях??? Стават досадни грешките и липсата на каквато и да е стратегия. Тодор Стойков все още има много да учи. На първо време е добре да бъде по-често и по-близо до отбора. Спортен директор на най-успешния ни клуб не се става от кабинета, а всеки ден на тренировка и в залата.

Иначе всичко свърши... За пореден път. Още преди сезонът на практика да е започнал. В Лукойл Академик е така.
СТЕФАН РАЛЧЕВ/БЛИЦ