В навечерието на световната квалификация Франция – България вестник "Паризиен" потърси бившия национален вратар на „петлите” Бернар Лама. Именно тъмнокожият страж е на вратата на 17 ноември 1993 година, когато нашите записаха историческия успех с 2:1.

"Ужасно е това, което ни се случи тогава, още си го спомням гола в последната минута, няма как да го забравя. Този гол стана толкова изневиделица, че нямахме време да отвърнем. Вкараха ни го във време, в което не можехме да реагираме по никакъв начин. Тогава ние трябваше да пазим топката в предното поле, но не съумяхме да го сторим, а когато не спазваш правилата на футбола, футболът те наказва", заяви Лама.

"Честно казано, въобще не видях топката. Само нещо профуча покрай мен. И изведнъж си спомням как стадионът утихна. Толкова тих не го бях чувал. Чувахме как българите крещят и се радват. Направо ни застреляха в главите, отрязаха ги. Но, за съжаление, това е спортът, това е футболът", споделя спомените си Бернар Лама.

"Голът на Костадинов беше символ на всичко, което се случваше тогава във Франция. Но не това попадение ни отстрани. Да, това беше конкретната причина, но ние загубихме квалификациите още със загубата си срещу Израел през октомври тогава. Бяхме напрегнати в този мач с България, защото знаехме, че при загуба отхвърчаме. Още ме е яд, че я допуснахме.

Но този мач беше само епилогът. Тогава имаше големи битки и съперничества между играчите на ПСЖ и Марсилия. Жинола имаше конфликт с Улие, а пък и самият треньор нямаше уважението на звездите. Просто тогава не бяхме отбор, а съвкупност от звезди, нямахме обща цел и бяхме наказани", завършва бившият вратар.