България гостува на Франция на 7 октомври (петък) от 21:45 часа на "Стад дьо Франс" в световна квалификация. 23 години по-късно нашите отново ще премерят сили с "петлите" на френска земя. На 17 ноември 1993 година Емил Костадинов вкара знаменития гол, класирал националите на световното първенство през 1994 година. Екзекутора на "петлите" е личност №1 във френския печат в последните няколко дни.

"В последната четвърт от мача французите бяха много нервни. Можеше да се види на лицата им. Те не смееха да предприемат нищо", започна Емил Костадинов.

Дълги години големият грешник във Франция е Давид Жинола, който сбърка пас, след което започна атаката на нашите. Ето какво обаче казва Костадинов: "В продължение на много години той носи основната тежест на това отпадане. По мое мнение обаче Жинола не е основният виновник. Това по-скоро бе грешка на треньора Жерар Улие и на целия отбор."

"След това топката попадна в моя съотборник Любослав Пенев. Играехме заедно в ЦСКА. Знаех, че ще ми подаде топката, а той знаеше движението ми. Изпреварих защитника на Франция (Ален Рош) и...

..."Решихте да стреляте вместо да подадете", питат от френското издание, а Коща отговаря: "За чистица от секундата взех решение да стрелям. Имах възможност и да подам на Христо Стоичков, който беше сам в наказателното поле. Ако не бях отбелязал, най-вероятно цял живот щеше да ме обвинява."

"Този гол промени живота ми напълно. Аз станах герой на нацията. Първо, защото за първи път моето поколение се класира на световно първенство и дори стигнахме до полуфиналите. Изключителен успех за нас. Това попадение ми помогна и в кариерата. По-късно подписах с Байерн Мюнхен. Това дължа до голяма степен на гола на "Парк де Пренс", допълва още българският герой.

На въпрос, 17 ноември 1993 година ли е най-важният момент в живота ви, Костадинов отговаря: "Да, разбира се, това е най-важният момент. Моята страна се класира на световно първенство. Отпаднахме на полуфиналите от Италия, а това беше извън всякакви наши очаквания да стигнем толкова далеч."

НАШАТА КВАЛИФИКАЦИОННА ГРУПА ЗА МОНДИАЛ 2018

ВСИЧКИ ГРУПИ В БИТКАТА ЗА СВЕТОВНОТО В РУСИЯ​