Двукратният победител в престижното състезание „Най-силен мъж на САЩ“ - Димитър Саватинов, се прибра в България заради Европейското първенство по силов многобой "Айрън Мен" за купата "Димитър Саватинов". Надпреварата между железните мъже на Европа ще се проведе на 8 октомври (събота) в родния град на световния рекордьор Гоце Делчев. Мотото на събитието е „Силните срещу дрогата”.

Саватинов обеща голямо шоу и много емоции за зрителите в Гоце Делчев. Самият той ще бъде в ролята на съдия заедно с председателя на Българската федерация на силовите атлети "Айрън мен" Мирон Йорданов. Саватинов обаче ще се включи и в ефектни демонстрации - ще дърпа камион, ще повдига автомобили, а други детайли реши да запази като изненада.

След като спечели най-престижния силов турнир на Америка в предходните 2014 и 2015 г., Димитър Саватинов пристигна за Европейското първенство в родния си град с трето място в изданието за 2016-а. "Този път той участва с тежка травма, типично в негов стил, въпреки изричната забрана на лекуващите го лекари", уточни Мирон Йорданов.

Двамата се зарекоха, че ще поставят много сериозни изпитания пред участниците на Европейското първенство и ще са изключително прецизни, както се изисква, за да бъдат признавани върхови световни и европейски постижения.

Самото Европейско първенство в Гоце Делчев стартира в 14 часа. Състезанието ще протече в шест изключитело тежки и атрактивни дисциплини:

Дърпане на камион - 10 тона на 20 метра за време.

Носене на Кобилица - 420 кг на 20 метра

Повдигане на Дъмпел - 100 кг за бройка

Носене на кола като „Ръчна количка“

Лог лифт (повдигане на дънер) за максимално повдигната тежест

"Атлас Стоунс" -  повгигане на камък 160 или 180 кг по избор на 1,40см. височина за бройка

Организаторите са предвидили и изключително богата щоу програма с участието на Лора Караджова и балет „Нова“, а Александър Сано ще е водещ на най-грандиозното силово събитие на годината.

Мариян Димитров, двукратен победител в "Най-силния български полицай", ще преследва успех за България на Европейското първенство. "Аз работя почти денонощно и единственото свободно време отделям за тренировка. По около 2 часа - само вдигане на тежко, на максимално тежко", сподели Мариян Димитров.

Неговата любима дисциплина е кобилицата. Подготвяйки се за силен турнир през годината той е успял да стигне до върховото си постижение с тежест от 450 килограма, преодолявайки максимална дистанция за 60 секунди.

Димитър Саватинов и Мариян Димитров направиха атрактивна демонстрация пред Националния стадион "Васил Левски" в София. Носеха кобилица, върху която бяха насядали красиви момичета, повдигаха с лекота охранителен автомобил на спонсора ВИП Секюрити, а с още по-голяма лекота подмятаха голям дъмпел, обяснявайки всъщност колко е лекичък.

За Саватинов е нормално 50-ината килограма на дъмпела да са му били като детска игра, защото има два световни рекорда именно на тази дисциплина. Той държи рекорда за повдигната абсолютна тежест с една ръка – 141 кг. Най-добър е в света и по максимален брой повторения с максимална тежест - 6 успешни опита за една минута с дъмпел, тежащ 115 кг.

На Европейското първенство в Гоце Делчев ще участват общо четирима българи - Мариян Димитров, Иван Майсторов, Кристиан Златков и Любослав Буликин.

 

Българската федерация на силовите атлети „Айрън Мен” е единствената лицензирана от министерството на спорта федерация, която администрира силов многобой (стронгмен) и шотладски игри (хайленд геймс).

"Благодаря за подкрепата на министерството на спорта и на генералните ни спонсори Rollman и New domus sofa", завърши Мирон Йорданов.