Руската тенисистка Мария Шарапова обяви в интервю пред американска телевизия, че решението за намаляване на наказанието й от Спортния арбитражен съд е справедливо и взето от наистина неутрална институция. Тя призна, че Международната федерация по тенис (ITF) е искала да я отстрани от спорта за четири години.

Както е известно, Шарапова беше наказана за 2 години от ITF, след като в началото на годината стана ясно, че е дала положителна допинг проба за веществото мелдоний, което е в забранителния списък на WADA от 1 януари. Вчера Спортният арбитражен съд в Лозана намали наказанието на Маша на 15 месеца.

„Наказаха ме за 24 месеца, но ITF искаше отстраняване за 4 години. Отидох на изслушване пред комисия, която беше избрана именно от ITF. В този смисъл, бях изслушана от хората, срещу които се борех. И те наричат това неутрално. Спортният арбитражен съд е наистина неутрален и той намали наказанието ми на 15 месеца“, обяви рускинята пред американския журналист Чарли Роуз.

Решението на съдебната институция в Лозана позволява на Шарапова да опита да спечели шестата си титла от Големия шлем на „Ролан Гарос“ през месец май 2016 година, тъй като тя ще може се върне на корта през април. Две от петте титли на рускинята от Шлема са именно от откритото първенство на Франция.