Организацията на клубните футболни първенства в Европа отказва да приеме предложените от УЕФА промени в Шампионската лига, които гарантират по четири места в турнира на най-силните национални шампионати.

Европейската футболна централа обяви през август, че се очакват големи промени в Шампионската лига от 2018 година, включително и осигуряването на места за първите четири отбора от най-добрите четири шампионата в Европа. Планират се и специални покани за бивши победители в турнира, независимо от сегашното им представяне в националните първенства.

Ларс-Кристер Олсон, президент на Европейските професионални футболни лиги (EPFL), обяви, че след представянето на плановете от УЕФА се е появила почти единодушна опозиция на тези промени, включително от Англия и Испания. Притесненията са, че това са първите стъпки към затворена Шампионската лига, която ще бъде само за избрани европейски клубове.

„Нищо все още не е окончателно. Новият президент на УЕФА Александър Чеферин обяви, че ще прегледа отново плановете и съм сигурен, че ще настъпят промени. Имаше вакуум в управлението на УЕФА и големите клубове се възползваха от тази бъркотия“, обяви Олсон пред делегатите на конгреса на „Лидерите в спортния бизнес“, който се провежда на стадион „Стамфорд Бридж“.

„Грандовете си пробутват условията за частна затворена лига, която да се появи в бъдеще. Този риск е много по-опасен от предложените промени в Шампионската лига“, допълни шефът на EPFL.

Шведът, който е бивш генерален секретар на УЕФА, отрече предположенията, че неговата организация не е достатъчно мощна, за да повлияе на европейската футболна централа или да се пребори с влиянието на големите клубове. Според него се очаква да има напредък в преговорите между EPFL и УЕФА на срещата между двете организации на 21 октомври.

„Процедурата беше неправилна, тъй като не беше търсено нашето мнение. Мисля, че с новия президент на УЕФА ще имаме възможност да се разберем. Съгласни сме, че Шампионската лига и Лига Европа се нуждаят от промени и разбираме, че мнението на грандовете е важно. Трябва обаче вратата за останалите да бъде отворена – мечтите трябва да останат живи“, обяви Ларс-Кристер Олсон.

Той разкри, че управляваната от него организация обмисля няколко варианта за протест, ако УЕФА не се вслуша в исканията. Една от възможностите е позволяването на националните първенства да залагат мачове от своите шампионати по времето на провеждането на двубоите от Шампионската лига.